Ciasta z jabłkami mają w sobie odrobinę nostalgii. Przypominają wypieki babci lub mamy. Pachną jesienią lub latem, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Nie przypadkowo tak bardzo kochamy szarlotkę. Teraz może równie łatwo przygotować pyszną tartę tatin i poczuć się jak w najlepszej francuskiej cukierni.
Jak powstała tartę Tatin? Był to przypadek
Czy wiesz, że powstała we Francji w połowie XIX wieku, gdy dwie siostry chciały upiec szarlotkę dla gości swojego hotelu. Stephanie i Caroline Tatin musiały przejąć biznes po swoim ojcu i uczyły się na…błędach.
Jednym z nich była nieudana próba przygotowania prostej szarlotki. Stephanie zagapiła się i już miała wyrzucić przypalone jabłka, gdy postanowiła dać im drugą szansę. Postanowiła przykryć je ciastem i zapiec. Potem razem z Caroline przewróciły swoje dzieło do góry nogami i tak…narodziła się słynna tarta sióstr Tatin.
Co prawda na temat początków tego przepisu krąży wiele wersji, ale jest kilka rzeczy, które możesz bezbłędnie wykonać w swojej domowej - francuskiej kuchni.
Jak podawać tartę Tatin?
Podaj do tarty pyszną kawę. Małe wyraziste espresso pobudzi apetyt i będzie stanowiło miłą, goryczkową przeciwwagę dla słodyczy ciasta.
Oprószona czekoladą
Po odwróceniu tarta nadal będzie ciepła. Czekolada E.Wedel Biała lub Karmelowa to słodki dodatek, którym oprószysz wierzch tarty. Aby uzyskać małe kawałki czekolady, która roztopi się na tarcie, zetrzyj ją na tarce lub rozdrobnij w blenderze.
Posypana cukrem
Dla fanów klasyki też mamy propozycję podania. Ostudzoną tartę Tatin możesz również oprószyć cukrem dekoracynym, dzięki czemu – oprócz dodatkowej słodkości – zyska też urozmaiconą strukturę za sprawą chrupiącego pod zębami cukru.
Ciasto czekoladowe bez jajek - pomysł na pyszny wypiek, który podasz obok tarty Tatin
Ciasta czekoladowe cieszą się podobną popularnością, jak wypieki z jabłkami w roli głównej. Jeśli dodamy do tego prostotę wykonania - otrzymujemy przepis na sukces w kuchni. Sprawdź pomysł na ciasto czekoladowe bez jajek i ciesz się szybkim sposobem na pysznej ciasto czekoladowe.
Komentarze