Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:35 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Łatwe

Szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 g mąki typu 450
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 100 g chałwy królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka 3,2%
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek i ubicia białek na sztywną pianę. Możesz sobie pomóc szczyptą soli.

  • 2

    Żółtka utrzyj przy pomocy miksera z cukrem na gładką masę. Dodaj do niej mleko oraz olej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • 3

    W misce zmieszaj ze sobą sypkie składniki – tj. mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

  • 4

    Przesiej sypkie składniki do masy jajeczno-mlecznej, nieustannie mieszając – ręcznie lub przy pomocy miksera.

  • 5

    Posiekaj czekoladę mleczną na drobne kawałki i dodaj do masy na babeczki.

  • 6

    Na koniec delikatnie, przy pomocy drewnianej szpatułki, wmieszaj do masy na muffiny pianę z białek, aby zachować jej maksymalną puszystość.

  • 7

    Przygotuj formę na muffiny – lekko posmaruj ją tłuszczem i włóż papierowe papilotki.

  • 8

    Wypełnij papilotki masą na babeczki – starając, się, aby zrobić to równomiernie.

  • 9

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • 10

    Włóż muffiny do piekarnika na środkową półkę i piecz z termoobiegiem przez ok. 25-30 min, do suchego patyczka.

  • 11

    Kiedy szybkie muffinki czekoladowe będą w piekarniku, czas na przygotowanie kremu chałwowego.

  • 12

    Chałwę królewską pokrój na kawałki, a następnie rozgnieć widelcem najdrobniej jak to możliwe.

  • 13

    Dodaj do chałwy serek mascarpone i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do połączenia się składników.

  • 14

    Przenieś tak powstały krem chałwowy, który ozdobi Twoje szybkie muffinki czekoladowe, do rękawa cukierniczego.

  • 15

    Wyjmij upieczone muffinki z piekarnika i wystudź na kratce.

  • 16

    Kiedy będą wystarczająco chłodne, udekoruj je przy pomocy kremu chałwowego za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu możesz je posypać startą na wiórki czekoladą mleczną.

Oceń przepis:

Aby powstały Twoje szybkie muffinki czekoladowe, potrzebujesz około 60 minut, włączając w to czas pieczenia i stygnięcia. Dlatego jest to też deser, który możesz potraktować jako wyjście awaryjne, kiedy zapowiedzą się goście. Możesz go także przygotować na co dzień – ciesząc się wyjątkowym smakiem babeczek z chałwową nutą.

 

Jak urozmaicić przepis na szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym?

Przepis na szybkie muffinki czekoladowe możesz zmodyfikować tak, aby wyczarować swój własny. Jak? Oto kilka pomysłów i inspiracji, które mogą Ci się przydać.

  • Zamień chałwę królewską o smaku waniliowym na wersję z bakaliami. Dzięki temu Twój krem uzyska jeszcze bardziej wysublimowany smak inspirowany Orientem.
  • Wzbogać krem nutą likieru amaretto albo – jeśli deser mają jeść również dzieci – aromatu migdałowego. Doskonale „podkręci” smak chałwy!
  • Zamień czekoladę mleczną na gorzką, aby zyskać nieco bardziej wyrafinowaną wersję deseru.
  • Dodaj do mieszanki na szybkie muffinki czekoladowe odrobinę cynamonu i kardamonu – dzięki temu zyskają bardziej korzenny posmak.
  • Ozdób krem chałwowy posiekanymi, podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi albo pistacjami. Możesz również posypać muffinki odrobiną kakao lub skorzystać z jadalnych ozdób cukierniczych.

Co zrobić, żeby szybkie muffinki czekoladowe przygotować w możliwie najkrótszym czasie?

Zacznij od przygotowania wszystkich składników na szybkie muffinki czekoladowe – tak, żeby były pod ręką. Następnie przygotuj sobie półprodukty – tj. posiekaj czekoladę, oddziel białka od żółtek i połącz sypkie składniki. Przygotuj także formy na muffiny i zacznij rozgrzewać piekarnik. Dzięki temu później pozostanie Ci już tylko łączenie składników i miksowanie, a następnie wrzucenie deseru do piekarnika. Kiedy muffiny będą się piekły, zrób krem. Kierując się tymi wskazówkami, masz szansę zakończyć prace nawet w ciągu 60 min albo krócej. Powodzenia!

Title: Szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym – przepis

Description: Chcesz przygotować szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym? Poznaj nasz sprawdzony przepis i przekonaj się, że mogą powstać nawet w godzinę! Kliknij!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: