Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek i ubicia białek na sztywną pianę. Możesz sobie pomóc szczyptą soli.
Żółtka utrzyj przy pomocy miksera z cukrem na gładką masę. Dodaj do niej mleko oraz olej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W misce zmieszaj ze sobą sypkie składniki – tj. mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
Przesiej sypkie składniki do masy jajeczno-mlecznej, nieustannie mieszając – ręcznie lub przy pomocy miksera.
Posiekaj czekoladę mleczną na drobne kawałki i dodaj do masy na babeczki.
Na koniec delikatnie, przy pomocy drewnianej szpatułki, wmieszaj do masy na muffiny pianę z białek, aby zachować jej maksymalną puszystość.
Przygotuj formę na muffiny – lekko posmaruj ją tłuszczem i włóż papierowe papilotki.
Wypełnij papilotki masą na babeczki – starając, się, aby zrobić to równomiernie.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Włóż muffiny do piekarnika na środkową półkę i piecz z termoobiegiem przez ok. 25-30 min, do suchego patyczka.
Kiedy szybkie muffinki czekoladowe będą w piekarniku, czas na przygotowanie kremu chałwowego.
Chałwę królewską pokrój na kawałki, a następnie rozgnieć widelcem najdrobniej jak to możliwe.
Dodaj do chałwy serek mascarpone i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do połączenia się składników.
Przenieś tak powstały krem chałwowy, który ozdobi Twoje szybkie muffinki czekoladowe, do rękawa cukierniczego.
Wyjmij upieczone muffinki z piekarnika i wystudź na kratce.
Kiedy będą wystarczająco chłodne, udekoruj je przy pomocy kremu chałwowego za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu możesz je posypać startą na wiórki czekoladą mleczną.
Aby powstały Twoje szybkie muffinki czekoladowe, potrzebujesz około 60 minut, włączając w to czas pieczenia i stygnięcia. Dlatego jest to też deser, który możesz potraktować jako wyjście awaryjne, kiedy zapowiedzą się goście. Możesz go także przygotować na co dzień – ciesząc się wyjątkowym smakiem babeczek z chałwową nutą.
Jak urozmaicić przepis na szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym?
Przepis na szybkie muffinki czekoladowe możesz zmodyfikować tak, aby wyczarować swój własny. Jak? Oto kilka pomysłów i inspiracji, które mogą Ci się przydać.
Co zrobić, żeby szybkie muffinki czekoladowe przygotować w możliwie najkrótszym czasie?
Zacznij od przygotowania wszystkich składników na szybkie muffinki czekoladowe – tak, żeby były pod ręką. Następnie przygotuj sobie półprodukty – tj. posiekaj czekoladę, oddziel białka od żółtek i połącz sypkie składniki. Przygotuj także formy na muffiny i zacznij rozgrzewać piekarnik. Dzięki temu później pozostanie Ci już tylko łączenie składników i miksowanie, a następnie wrzucenie deseru do piekarnika. Kiedy muffiny będą się piekły, zrób krem. Kierując się tymi wskazówkami, masz szansę zakończyć prace nawet w ciągu 60 min albo krócej. Powodzenia!
Title: Szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym – przepis
Description: Chcesz przygotować szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym? Poznaj nasz sprawdzony przepis i przekonaj się, że mogą powstać nawet w godzinę! Kliknij!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: