Liczba porcji20
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Szybkie ciasto czekoladowe z konfiturą z czerwonej porzeczki

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Nastaw piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

  • 2

    Połam czekoladę na kawałki i umieść w suchej miseczce.

  • 3

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu się czekolady, zestaw ją z palnika.

  • 4

    Do dużej miski przesiej składniki suche – mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

  • 5

    W osobnej misce utrzyj jajka wraz z cukrem. Dodaj lekko przestudzoną czekoladą oraz masło. Zacznij miksować, korzystając z wolnych obrotów urządzenia.

  • 6

    Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodawaj składniki suche – cały czas miksując.

  • 7

    Miksuj do uzyskania jednolitej masy.

  • 8

    Uzyskaną masę przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 9

    Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut.

  • 10

    Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, na min. 60 minut.

  • 11

    Całkowicie wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż konfiturą porzeczkową.

  • 12

    Smacznego!

Oceń przepis:

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z czerwonymi porzeczkami?

Szybkie ciasto czekoladowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem już gotowego dżemu, ale jeśli masz czas, możesz zrobić go samodzielnie. W tym celu należy przygotować około 800 g owoców i 800 g cukru. Wystarczy gotować całość na niewielkim ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Konfiturę warto przygotować jesienią, dzięki czemu będzie można korzystać z niej przez pozostałą część roku.

 

Istnieje również opcja zmodyfikowania ciasta pod kątem umieszczenia w nim konfitury z czerwonych porzeczek. Dobrym pomysłem jest przekrojenie wypieku na trzy części. Wówczas w jego wnętrzu zmieści się więcej dżemu. Jeśli chcesz, jedno piętro możesz wypełnić również inną konfiturą, na przykład malinową czy śliwkową, budyniem lub kremem. Ciasto czekoladowe jest bowiem bardzo uniwersalnym deserem, który komponuje się doskonale z wieloma składnikami. Taki wypiek można modyfikować w zależności od swoich preferencji i dostępności poszczególnych produktów.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z czerwonymi porzeczkami?

Ciasto czekoladowe z konfiturą z czerwonych porzeczek można udekorować zgodnie z własnymi potrzebami. Jeśli masz dostęp do świeżych owoców, idealnym rozwiązaniem będzie położenie całej kiści bezpośrednio na wypieku, tworząc estetyczną ozdobę. W sytuacji, gdy przygotowujesz deser zimą lub zanim porzeczki dojrzeją, doskonale sprawdzą się też orzechy, migdały czy wiórki kokosowe. Możesz zastosować również inne owoce sezonowe. Dobrym wyborem są borówki, maliny lub truskawki. Kwaśniejsze warianty idealnie przełamują czekoladową słodycz i sprawiają, że ciasto wygląda bardzo efektownie.

 

Dekoracją ciasta czekoladowego z czerwonymi porzeczkami może być również polewa.

Możesz postawić na klasykę, czyli polewę z gorzkiej czekolady. Warto jednak zastąpić ją czekoladą E.Wedel Białą. Biała polewa będzie kontrastować z ciemnym ciastem i stworzy idealną bazę pod dekoracje z czerwonych owoców. Jeśli wolisz minimalistyczne rozwiązania i nie chcesz dodatkowo dosładzać deseru, doskonale sprawdzi się też zwykły cukier puder. Wystarczy posypać nim wierzch ciasta czekoladowego… i gotowe!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: