Szybkie ciasto czekoladowe z konfiturą z czerwonej porzeczki
0
1 godz.
20 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Szybkie ciasto czekoladowe z konfiturą z czerwonej porzeczki

Ciasto czekoladowe to deser kochany przez wiele osób. Jego mocno czekoladowy smak doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, od orzechów, aż po owoce – zarówno w wersji świeżej, jak i pod postacią dżemu. To właśnie dzięki temu każdy może przygotować je w taki sposób, aby idealnie trafiało w jego gusta. Jeśli akurat masz ochotę na słodko-kwaśne połączenie – ten przepis jest dla Ciebie!

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z czerwonymi porzeczkami?

Szybkie ciasto czekoladowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem już gotowego dżemu, ale jeśli masz czas, możesz zrobić go samodzielnie. W tym celu należy przygotować około 800 g owoców i 800 g cukru. Wystarczy gotować całość na niewielkim ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Konfiturę warto przygotować jesienią, dzięki czemu będzie można korzystać z niej przez pozostałą część roku.

 

Istnieje również opcja zmodyfikowania ciasta pod kątem umieszczenia w nim konfitury z czerwonych porzeczek. Dobrym pomysłem jest przekrojenie wypieku na trzy części. Wówczas w jego wnętrzu zmieści się więcej dżemu. Jeśli chcesz, jedno piętro możesz wypełnić również inną konfiturą, na przykład malinową czy śliwkową, budyniem lub kremem. Ciasto czekoladowe jest bowiem bardzo uniwersalnym deserem, który komponuje się doskonale z wieloma składnikami. Taki wypiek można modyfikować w zależności od swoich preferencji i dostępności poszczególnych produktów.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z czerwonymi porzeczkami?

Ciasto czekoladowe z konfiturą z czerwonych porzeczek można udekorować zgodnie z własnymi potrzebami. Jeśli masz dostęp do świeżych owoców, idealnym rozwiązaniem będzie położenie całej kiści bezpośrednio na wypieku, tworząc estetyczną ozdobę. W sytuacji, gdy przygotowujesz deser zimą lub zanim porzeczki dojrzeją, doskonale sprawdzą się też orzechy, migdały czy wiórki kokosowe. Możesz zastosować również inne owoce sezonowe. Dobrym wyborem są borówki, maliny lub truskawki. Kwaśniejsze warianty idealnie przełamują czekoladową słodycz i sprawiają, że ciasto wygląda bardzo efektownie.

 

Dekoracją ciasta czekoladowego z czerwonymi porzeczkami może być również polewa.

Możesz postawić na klasykę, czyli polewę z gorzkiej czekolady. Warto jednak zastąpić ją czekoladą E.Wedel Białą. Biała polewa będzie kontrastować z ciemnym ciastem i stworzy idealną bazę pod dekoracje z czerwonych owoców. Jeśli wolisz minimalistyczne rozwiązania i nie chcesz dodatkowo dosładzać deseru, doskonale sprawdzi się też zwykły cukier puder. Wystarczy posypać nim wierzch ciasta czekoladowego… i gotowe!

Komentarze