Wilgotne ciasto czekoladowe, które stanowi spód sernikobrownie, idealnie połączy się z kremową i aksamitną masą serową. Całość tworzy bardzo wyrazisty i wyjątkowo pyszny deser, który pokochają Twoi najbliżsi, a także goście.
Co zrobić, aby sernikobrownie się udało?
Pamiętaj przede wszystkim o tym, że… przy tym deserze nie możesz sobie pozwolić na ustępstwa, gdy chodzi o ilość zastosowanego tłuszczu, bo to ona decyduje o wilgotności i aksamitności ciasta.
Ponadto zwróć uwagę na wysoką jakość dobieranych składników – w szczególności masła oraz czekolady. Od nich będzie zależał smak wypieku. Równie istotny jest oczywiście ser. Możesz kupić gotową masę na sernik lub przygotować własną – przemielając ser samodzielnie w odpowiedniej maszynce.
Jak urozmaicić sernikobrownie?
Jeśli chcesz poeksperymentować z tym przepisem, istnieje wiele pomysłów na to, aby to zrobić. Możesz np.:
- wykonać „odwrócone” sernikobrownie, tzn. czekoladę dodać nie do ciasta, a do masy serowej, a całość polać polewą z białej czekolady oraz płatkami migdałów,
- do masy serowej, po ok. 15 minutach pieczenia dodać całe maliny, które idealnie wtopią się w masę i dodadzą przysmakowi świeżego posmaku,
- do masy serowej dodać ulubione bakalie, np. rodzynki, albo wzbogacić ją o drobne kawałki mango czy brzoskwini.
Sernikobrownie możesz również podać w efektowny sposób, np. w towarzystwie musu czekoladowego, kleksa bitej śmietany czy gałki intensywnie czekoladowych lodów i świeżych owoców. Im bardziej kreatywnie podejdziesz do tego cukierniczego „klasyka”, tym bardziej zaskakujący będzie efekt końcowy. Nie bój się więc próbować!
Komentarze