Sernikobrownie z polewą z ciemnej czekolady
0
50 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Sernikobrownie z polewą z ciemnej czekolady

Sernik i czekolada: połączenie idealne? Jeśli jeszcze nie udało Ci się spróbować, przygotuj nasze sernikobrownie z polewą z ciemnej czekolady. Zobacz, jaki to prosty, a zarazem PYSZNY deser. Życzymy smacznego!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Wilgotne ciasto czekoladowe, które stanowi spód sernikobrownie, idealnie połączy się z kremową i aksamitną masą serową. Całość tworzy bardzo wyrazisty i wyjątkowo pyszny deser, który pokochają Twoi najbliżsi, a także goście.

 

Co zrobić, aby sernikobrownie się udało?

Pamiętaj przede wszystkim o tym, że… przy tym deserze nie możesz sobie pozwolić na ustępstwa, gdy chodzi o ilość zastosowanego tłuszczu, bo to ona decyduje o wilgotności i aksamitności ciasta.

 

Ponadto zwróć uwagę na wysoką jakość dobieranych składników – w szczególności masła oraz czekolady. Od nich będzie zależał smak wypieku. Równie istotny jest oczywiście ser. Możesz kupić gotową masę na sernik lub przygotować własną – przemielając ser samodzielnie w odpowiedniej maszynce.

 

Jak urozmaicić sernikobrownie?

Jeśli chcesz poeksperymentować z tym przepisem, istnieje wiele pomysłów na to, aby to zrobić. Możesz np.:

  • wykonać „odwrócone” sernikobrownie, tzn. czekoladę dodać nie do ciasta, a do masy serowej, a całość polać polewą z białej czekolady oraz płatkami migdałów,
  • do masy serowej, po ok. 15 minutach pieczenia dodać całe maliny, które idealnie wtopią się w masę i dodadzą przysmakowi świeżego posmaku,
  • do masy serowej dodać ulubione bakalie, np. rodzynki, albo wzbogacić ją o drobne kawałki mango czy brzoskwini.

Sernikobrownie możesz również podać w efektowny sposób, np. w towarzystwie musu czekoladowego, kleksa bitej śmietany czy gałki intensywnie czekoladowych lodów i świeżych owoców. Im bardziej kreatywnie podejdziesz do tego cukierniczego „klasyka”, tym bardziej zaskakujący będzie efekt końcowy. Nie bój się więc próbować!

Komentarze