Pomysły na dekorację sernika z kawałkami czekolady
Sernik jest na tyle uniwersalnym ciastem, że pasuje do niego niemal każdy dodatek owocowy. My polecamy przygotowanie cytrusowego wykończenia, o którym przeczytasz też w przepisie na sernik o smaku stracciatella . Potrzebne będą:
- skórka z pomarańczy obrana w taki sposób, aby stworzyła jeden długi pasek (wyparz owoc przed obraniem),
- kilka łyżek cukru,
- 125 ml wody.
Pomarańczę obierz, tak jak napisaliśmy powyżej. Następnie usuń z miąższu białe elementy, które są gorzkie. Przełóż skórkę do rondelka, dodaj do niej wodę i cukier. Całość zamieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około pół godziny. Skórka po ugotowaniu stanie się elastyczna, co pozwoli na formowanie jej w ciekawe wzory, które urozmaicą wygląd sernika, ale też dodadzą mu ciekawego smaku.
Wskazówki dotyczące przygotowania żelatyny i dżemu
Sam sernik – trzymając się naszego przepisu – przygotujesz szybko i bez większych trudności. Pułapką może okazać się jedynie żelatyna, która pod wpływem wody łatwo przeistacza się w żel. To pomocne, jeżeli chcesz stworzyć ciasto lub masę o bardziej zwartej strukturze. Pamiętaj jednak, aby temperatura otoczenia podczas przygotowywania żelatyny nie była zbyt niska, bowiem znacznie przyśpieszy to jej tężenie. Sama żelatyna, po rozpuszczeniu w wodzie, powinna zostać odstawiona na bok, aż do całkowitego wystygnięcia.
Dżem w tym przepisie ma zostać podgrzany. Możesz sięgnąć po produkt sklepowy, ale uważamy, że lepiej zastąpić go wyrobem własnej roboty. Przygotowanie go, wbrew pozorom, nie jest trudne, lecz należy zrobić go przynajmniej dzień przed przygotowywaniem sernika.
W celu zrobienia dobrego dżemu wybierz:
- smaczne owoce – świeże, soczyste,
- cukier.
Standardowe proporcje to np. 40 dag cukru na 2 kg malin. Dużo zależy od tego, jak kwaśne są owoce i jaką słodycz finalnie chcesz uzyskać. Przygotowanie smakołyku jest bajecznie proste! Zwyczajnie przekładasz owoce do garnka i zasypujesz cukrem. Całość mieszasz i gotujesz, aż zgęstnieje. Potem przekładasz do wyparzonych słoików, pasteryzujesz i gotowe! Smak lata zostaje zamknięty na dłużej, a dekoracja sernika nabiera całkiem nowego wymiaru.
Komentarze