Chociaż może Ci się wydawać, że aby powstał doskonały piernik czekoladowy, potrzeba ogromnego doświadczenia kulinarnego oraz wielu umiejętności, w rzeczywistości proces jego przygotowania jest prosty. Warto mieć jedynie odrobinę cierpliwości, a prace przebiegną bardzo szybko. Ich efekt będzie zachwycający. Gotowym ciastem będą się zachwycać zarówno dzieci, jak i dorośli.
Co zrobić, aby ciasto na pewno się udało?
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój piernik będzie smaczny, miękki i aromatyczny, przygotuj go, zachowując szczególną uwagę. Pamiętaj przede wszystkim, aby:
- sięgnąć wyłącznie po składniki bardzo wysokiej jakości – szczególnie istotne jest to, jaką czekoladę oraz kakao wybierzesz, ponieważ to one nadają ton całemu deserowi,
- dobrze nasmarować formę na ciasto tłuszczem, np. odrobiną masła i wyłożyć ją papierem do pieczenia – dzięki temu łatwo wyjmiesz gotowy piernik z blaszki do ostudzenia,
- delikatnie przekroić gotowy piernik – zrób to koniecznie dopiero wówczas, kiedy będzie zupełnie wystudzony. Dzięki temu unikniesz pokruszenia i połamania się ciasta,
- uważnie rozpuszczać czekoladę na polewę – nie możesz dopuścić do jej zwarzenia się.
Nie obawiaj się – jeśli tylko przyłożysz wagę do tych detali, Twój piernik z bakaliami będzie wyglądał i smakował niesamowicie, nawet jeżeli przygotowujesz go pierwszy raz.
Pamiętaj: możesz również próbować eksperymentować z tym przepisem. Stwórz własną przyprawę do piernika, dodaj do mieszanki nutkę imbiru lub chilli albo zamień czekoladę gorzką z polewy na mleczną E.Wedel. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!
Komentarze