I to się nazywa śniadanko. Ciepłe, pachnące omlety cesarskie ze smakowitymi dodatkami to sprawdzony sposób na dobry początek dnia. Niezależnie, czy przed Tobą leniwy weekendowy poranek, czy pełen wyzwań dzień pracy i nauki, omlet cesarski z…polewą czekoladową i…lodami, to szybki i prosty pomysł na pyszne śniadanie lub deser. Przekonaj się jak możesz urozmaicić ten przepis i dobierze słodkie dodatki, które nadadzą mu oryginalnego charakteru.
Tradycyjny omlet cesarski. Jak przygotować mus jabłkowy?
Ten pyszny austriacki deser tradycyjnie serwuje się w sobotnie i niedzielne poranki. Zazwyczaj podaje się go z konfiturami śliwkowymi lub musem jabłkowym. Poza tym, omlety oprósza się cukrem pudrem lub cynamonem. To świetny pomysł na wyśmienite danie. Mus jabłkowy nie jest trudną rzeczą. Przygotuj go więcej i przełóż do słoiczków. Taki mus warto przygotować przed przygotowaniem omletów.
Przygotuj 1 kg jabłek, 100 ml wody, 3 łyżeczki soku z cytryny i łyżkę cukru. Na początek obierz i pokrój jabłka na kawałki. Włóż jabłka do garnka, dodaj wodę, sok z cytryny i cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut – ostateczny czas zależy od tego, jak szybko jabłka staną się miękkie i zaczną się rozpadać, a woda odparuje. Na koniec blenduj jabłka, aż do powstania jednolitego musu.
Pomysł na smaczną przekąskę – drugie śniadanie poza domem
Omlet cesarski świetnie sprawdzi się jako smakowite śniadanie na dobry początek dnia. Co zrobić, aby mieć ze sobą coś równie pysznego, gdy najdzie Cię ochota na małą przekąskę lub przyjdzie pora na drugie śniadanie w pracy czy na uczelni? Sprawdź przepis na ciastka owsiane z czekoladą.
Komentarze