Twój mus czekoladowo-pomarańczowy czeka w lodówce, a Ty możesz pomyśleć nad tym, jak go udekorować i podać. Ten przepis pozwoli Ci rozwinąć skrzydła, jeśli próbujesz swoich sił w przygotowywaniu deserów. Jeśli dla Ciebie to nie pierwszy raz i niejeden deser wyszedł już spod Twojej ręki, możesz go swobodnie modyfikować.
Przepis na sukces podczas imprezy
Wyobraź sobie, że przyjechali goście i okazało się, że zabawa trwa w najlepsze, a desery znikają w mgnieniu oka. Takie szybkie przepisy jak ten są idealne na taką okoliczność! Wystarczy, że podczas zakupów wrzucisz do koszyka podwójną ilość składników, by w dowolnym momencie wykonać przepis jeszcze raz. Przepis ten doskonale się również sprawdzi w sytuacji, gdy goście są niezapowiedziani, a Ty masz ochotę poczęstować ich czymś pysznym.
Co możesz podać razem z musem czekoladowo-pomarańczowym?
Pachnące słodkie rogaliki, dżem, kawa i uśmiech na twarzy to idealne składniki na leniwe popołudnie w gronie najbliższych. Mus czekoladowy także wpisuje się w tą koncepcję – i to niekoniecznie w wersji 1:1 zgodnej z naszym przepisem.
Do Twojego perfekcyjne przygotowanego musu czekoladowo-pomarańczowego, możesz dodać kilka dodatków, by go urozmaicić. Podaj świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub mandarynek. Ale to nie koniec. Trzeba coś schrupać. W tym celu przygotuj ciastka owsiane z czekoladą. Taki zestaw w połączeniu, np. z filiżanką kawy lub herbaty, doda energii i masę radości dla każdego, kto usiądzie z Tobą to stołu.
Co więcej, możesz przygotować wersje “na wynos”. Zapakuj ciastka owsiane do małego woreczka lub owiń je płóciennym sznurkiem. Będą wyglądać obłędnie. Ile radości poczuje ktoś, kto w porze lunchu, otworzy taki słodki pakunek. Mus czekoladowo-pomarańczowy przygotuj w małych słoiczkach i zakręć wieczko, by ochronić cenną zawartość. Sok niech trafi do butelki. I gotowe!
Wersja “to go” świetnie sprawdzi się na pikniku, na spacerze i wycieczce. Zaskocz bliskich i przyjaciół, czekoladowymi łakociami, gdy na szlaku zrobicie sobie przerwę.
Jak udekorować mus czekoladowo-pomarańczowy?
Sięgnij po soczyste i kolorowe owoce. Wybierz truskawki, maliny, jagody. Ułóż je na wierzchu deseru. Całość oblej bitą śmietaną, którą posypiesz kawałkami czekolady. Zetrzyj ulubioną tabliczkę i posyp drobinkami czekolady bitą śmietanę. Owoce mogą ukryć się pod śmietankową kołderką z wiórkami czekolady. Ale ktoś będzie zaskoczony, gdy poczuje nie tylko rozpływającą się w ustach wedlowską czekoladę, ale też pachnące słońcem owoce. To co? Działamy?
Komentarze