Mus czekoladowo-pomarańczowy
3 godz. 20 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Szukasz inspiracji na szybki i prosty w przygotowaniu deser na leniwe popołudnie? Z pewnością masz masę pomysłów na klasyczne wypieki i desery w pucharkach, ale co powiesz na małą odmianę, w postaci musu czekoladowo-pomarańczowego? Sprawdź, jak soczyście smakuje takie połączenie, przygotowując mus czekoladowo-pomarańczowy w zaciszu swojej kuchni!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Twój mus czekoladowo-pomarańczowy czeka w lodówce, a Ty możesz pomyśleć nad tym, jak go udekorować i podać. Ten przepis pozwoli Ci rozwinąć skrzydła, jeśli próbujesz swoich sił w przygotowywaniu deserów. Jeśli dla Ciebie to nie pierwszy raz i niejeden deser wyszedł już spod Twojej ręki, możesz go swobodnie modyfikować.

Przepis na sukces podczas imprezy

Wyobraź sobie, że przyjechali goście i okazało się, że zabawa trwa w najlepsze, a desery znikają w mgnieniu oka. Takie szybkie przepisy jak ten są idealne na taką okoliczność! Wystarczy, że podczas zakupów wrzucisz do koszyka podwójną ilość składników, by w dowolnym momencie wykonać przepis jeszcze raz. Przepis ten doskonale się również sprawdzi w sytuacji, gdy goście są niezapowiedziani, a Ty masz ochotę poczęstować ich czymś pysznym.

Co możesz podać razem z musem czekoladowo-pomarańczowym?

Pachnące słodkie rogaliki, dżem, kawa i uśmiech na twarzy to idealne składniki na leniwe popołudnie w gronie najbliższych. Mus czekoladowy także wpisuje się w tą koncepcję – i to niekoniecznie w wersji 1:1 zgodnej z naszym przepisem.

Do Twojego perfekcyjne przygotowanego musu czekoladowo-pomarańczowego, możesz dodać kilka dodatków, by go urozmaicić. Podaj świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub mandarynek. Ale to nie koniec. Trzeba coś schrupać. W tym celu przygotuj ciastka owsiane z czekoladą. Taki zestaw w połączeniu, np. z filiżanką kawy lub herbaty, doda energii i masę radości dla każdego, kto usiądzie z Tobą to stołu.

Co więcej, możesz przygotować wersje “na wynos”. Zapakuj ciastka owsiane do małego woreczka lub owiń je płóciennym sznurkiem. Będą wyglądać obłędnie. Ile radości poczuje ktoś, kto w porze lunchu, otworzy taki słodki pakunek. Mus czekoladowo-pomarańczowy przygotuj w małych słoiczkach i zakręć wieczko, by ochronić cenną zawartość. Sok niech trafi do butelki. I gotowe!

Wersja “to go” świetnie sprawdzi się na pikniku, na spacerze i wycieczce. Zaskocz bliskich i przyjaciół, czekoladowymi łakociami, gdy na szlaku zrobicie sobie przerwę.

Jak udekorować mus czekoladowo-pomarańczowy?

Sięgnij po soczyste i kolorowe owoce. Wybierz truskawki, maliny, jagody. Ułóż je na wierzchu deseru. Całość oblej bitą śmietaną, którą posypiesz kawałkami czekolady. Zetrzyj ulubioną tabliczkę i posyp drobinkami czekolady bitą śmietanę. Owoce mogą ukryć się pod śmietankową kołderką z wiórkami czekolady. Ale ktoś będzie zaskoczony, gdy poczuje nie tylko rozpływającą się w ustach wedlowską czekoladę, ale też pachnące słońcem owoce. To co? Działamy?

Komentarze