Murzynek pachnie czekoladą na długo przed tym zanim wyjmiesz go z piekarnika. Przepis na ciasto murzynek to doskonały pomysł na pierwsze kroki w domowym pieczeniu. Murzynek to również wypiek, który możesz dopasować do swoich umiejętności i, jeśli własnoręczne wypieki nie są Ci obce, z pewnością znajdziesz sposób, aby za każdym razem przygotować to ciasto czekoladowe w niecodzienny sposób.
Oblej polewą czekoladową jeszcze ciepłe ciasto i poczekaj chwilę, aż polewa stężeje. Gotowe podaj gościom i bliskim z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź, co masz w kuchni lub dopisz do listy zakupów składniki, które znajdziesz w poniższych inspiracjach. Do dzieła!
Ciasto murzynek – ulubione ciasto polskich rodzin. Zrób je sam i podaj na imprezie
Ciasto murzynek to jeden z najpopularniejszych wypieków jakie królują w polskich domach. Możemy postawić go obok takich hitów jak piernik, szarlotka czy babka. Murzynek jest nie tylko łatwy w przygotowaniu i ozdobieniu. Dzięki swojej strukturze z łatwością przewieziesz go na imprezę poza domem. Możesz go także spakować do pracy, szkoły czy na spotkanie z przyjaciółką w parku.
Poza tym ciasto murzynek to wypiek, który podbije serce każdego smakosza domowych wypieków. Podaj go przy okazji urodzin, imienin czy rocznicy. To ciasto, które będzie smakować gościom niezależnie od pory roku. Zresztą... najlepszy murzynek to ten jedzony prosto po wyjęciu z piekarnika... Ale rozsądniej trochę odczekać.
Przepis na ciasto murzynek – pomysł na mistrzowską polewę czekoladową
Przepyszny murzynek z polewą czekoladową to smaczny deser, który z łatwością zrobisz w domu. Sprawdź jak przygotować więcej polewy czekoladowej, która na dłużej pozostanie płynna. Na początek wybierz swoją ulubioną czekoladę.
Jeśli szukasz inspiracji zacznij od prawdziwej Czekolady Karmelowej E.Wedel 80 g. Przygotuj polewę z karmelowej czekolady i oblej nią ciasto murzynek. Sprawdź, jak zrobić pyszną polewę czekoladową.
Prosty przepis na polewę czekoladową
Na początek przygotuj potrzebne składniki:
- 160 g Czekolady Karmelowej E.Wedel
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
Połam czekoladę na kawałki i odstaw. Następnie podgrzej śmietankę kremówkę – ma być gorąca, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
Zdejmij rondel ze śmietanką z ognia i dodaj do niego połowę porcji czekolady. Dokładnie wymieszaj trzepaczką kuchenną lub drewnianą łyżką. Mieszaj tak długo, aż cała porcja czekolady się rozpuści.
Dodaj resztę czekolady i mieszaj. Jeśli trzeba postaw rondel na mały ogień. Polewa z czekolady karmelowej będzie gęsta i będzie tężeć w miarę stygnięcia. Jeśli chcesz uzyskać bardzie płynną polewę, dodaj odrobinę mleka i zamieszaj. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, dodaj więcej czekolady i powtórz cały proces.
Oblej jeszcze ciepłą polewą gotowe ciasto murzynek. Warto urozmaicić pomysł na polewę. Sprawdź jak.
Dodatki, które sprawią, że Twoje ciasto murzynek będzie niepowtarzalne
Dodaj je do polewy czekoladowej lub na wierzch ciasta. Przygotuj je kiedy ciasto będzie jeszcze w piekarniku. Dodaj je zaraz po upieczeniu.
Rodzynki i bakalie – niech trafią do ciasta lub do polewy
Rodzynki i inne bakalie możesz dodać do masy przed włożeniem foremki do piekarnika. Jeśli chcesz zachować oryginalny przepis, dosyp je do polewy czekoladowej lub umieść na wierzchu ciasta.
Kawałki orzechów – zrób polewę jak prawdziwy mistrz cukiernictwa
Sięgnij po orzechy włoskie lub laskowe. Zmiel je na drobne kawałki i wymieszaj z polewą. Zaskocz każdego fana czekoladowych wypieków.
Odrobina chili – polewa z domieszką pikanterii
Dodaj do czekolady sproszkowane chili. Na początek wystarczy szczypta. Następnym razem dodasz tyle ile uznasz za stosowne.
Komentarze