Muffinki karmelowe
8
22 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Muffinki karmelowe

 

Masz ochotę na doskonałe połączenie wilgotnego ciasta z intensywnym smakiem karmelu? Jeśli tak, to musisz spróbować tych muffinek! Wyczarowanie ich zajmie tylko kilka chwil, a zyskasz puszyste cuda, które w mig znikną z talerza! Nie zwlekaj dłużej i podaruj sobie niezapomnianą przyjemność.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Babeczki karmelowe to pyszny deser i przekąska. Podawaj je z kremem, masą kajmakową czy po prostu posypane cukrem pudrem. Sprawdź, co możesz zrobić, by Twoje babeczki karmelowe wyszły przepyszne i cieszyły oko oraz podniebienie. 

Karmel niejedno ma imię

Jeśli chcesz, by Twoje babeczki miały nieco mocniejszy smak karmelu, możesz zwiększyć ilość czekolady lub dodać do ciasta masę kajmakową. Inna opcją jest dodanie do czekolady w kąpieli wodnej kilku krówek. Wystarczy, że się w niej rozpuszczą. Możesz też dodać pokrojone na mniejsze kawałki krówki już do ciasta, podczas pracy mikserem. Smak z pewnością będzie bardziej karmelowy!

Krem z serkiem mascarpone na wierzch babeczek

By ładnie udekorować babeczki karmelowe, możesz przygotować do nich prosty krem, który zachwyci smakiem. Jak to zrobić?

Przygotuj:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g Czekolady Białej E.Wedel
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść kawałki białej czekolady (jeśli jest za gęsta możesz dodać do niej 2 łyżki śmietanki);
  2. Pozostałą śmietankę ubij ją na sztywno z cukrem pudrem;
  3. Do bitej śmietany dodawaj serek mascarpone (po łyżce). Wymieszaj całość dokładnie, ale nie za długo, by bita śmietana nie opadła;
  4. Ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę dodaj do bitej śmietany z serkiem;
  5. Umieść krem w rękawie cukierniczym i dekoruj nim muffinki.

Ważna uwaga. Udekoruj tyle muffinek, ile zamierzasz podać lub zjeść. Pozostałe ciastka przechowuj szczelnie zamknięte, krem zaś oddzielnie w lodówce. W ten sposób będziesz dłużej cieszyć się smakiem wypieku. 

Krem budyniowy 

Jeśli nie jesteś fanem serka mascarpone, możesz wykorzystać do kremu budyń. Aby powstała masa budyniowa nie potrzeba dużo składników ani nakładu pracy. Jak ją zrobić?

Przygotuj:

  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 110 g masła w temperaturze pokojowej
  • 20 g cukru
  • 250 ml mleka

Wykonanie:

  1. Proszek budyniowy rozmieszaj z cukrem w 60 ml mleka, pozostałe mleko wlej do garnka, postaw na kuchence i zagotuj;
  2. Do wrzącego mleka wlej budyń, mieszaj energicznie przez około 30 sekund, po czym zdejmij go z ognia. Przykryj folią spożywczą i odstaw do studzenia;
  3. Masło ubij na puch i dodawaj do niego po łyżce ostudzony budyń;
  4. Masę budyniową przełóż do rękawa cukierniczego lub za pomocą łyżki układaj ją na muffinach.

Apetycznie udekorowane mufiinki będą doskonałym słodkim dodatkiem do różnych okazji, od spotkań rodzinnych po większe imprezy.

Komentarze