Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady
4
30 min
12 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady

Aromatyczne, pachnące kakao i orzechami muffiny rozpływają się w ustach. Wszystko dzięki bogatemu smakowi mlecznej czekolady E.Wedel. Wypróbuj sprawdzony przepis na babeczki bezglutenowe – zbierz składniki, wyjmij papilotki z szuflady, nagrzej piekarnik i do dzieła!

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Bezglutenowe babeczki coraz częściej możemy spotkać zarówno w kawiarniach, cukierniach jak i w domowych kuchniach. Warto wiedzieć, jak je przygotować, by pięknie wyrosły i na pewno się udały.

Czym zastąpić mąkę ryżową?

Jeśli chcesz zastąpić mąkę ryżową, musisz pamiętać, że zamiennik również nie powinien zawierać glutenu. Zamiast mąki ryżowej możesz więc użyć na przykład mąki owsianej lub kukurydzianej. Mąka migdałowa (lub po prostu mielone migdały) też jest dobrą opcją, którą możesz wziąć pod uwagę.

Wybraną mąkę, lub mix kilku dodaj do suchych składników na babeczki, a następnie postępuj według pozostałych kroków z przepisu.

Dodatki do Twoich babeczek

Babeczki bezglutenowe nie muszą być podawane solo. Nasz przepis można potraktować jako bazę – zostawia on wiele możliwości na dodatki i eksperymenty.

Wiórki kokosowe, orzechy, bakalie i nie tylko 

Szukając pomysłu na dodatki, warto zacząć od głównego punktu, którym jest puszyste ciasto. Niezależnie od mąki, którą wykorzystasz do swoich babeczek bezglutenowych, możesz dodać do masy:

  • wiórki kokosowe,
  • ulubione orzechy (nie tylko mielone, możesz je posiekać lub pokroić, by Twoje muffinki były wypełnione kawałkami orzechów),
  • ulubione bakalie: rodzynki, suszone śliwki, daktyle, figi, morele i inne pyszne składniki. Do babeczek pasują każde suszone lub kandyzowane owoce,
  • przyprawy – trochę cynamonu, kardamonu, anyżu, cukru waniliowego lub chilli? Dodatkowe nuty smakowe (i zapachowe) są jak najbardziej pożądane,
  • skórka pomarańczowa lub z cytryny – kandyzowana, otarta, jak wolisz. Dzięki nim zyskasz kolejne walory smakowo-zapachowe.

Jak widzisz, muffinki bez glutenu wcale nie muszą być nudne. Wręcz przeciwnie, dzięki różnorodności mąk i dodatków mogą zachwycać smakiem na wielu nieznanych Ci dotąd płaszczyznach.

Bezglutenowe babeczki i owoce 

Maliny, brzoskwinie, mango, jagody, truskawki, śliwki... Jest dosyć sporo owoców, z których możesz zrobić powidła lub mus do swoich babeczek.

Nie jest to specjalnie wymagające ani skomplikowane, szanse na niepowodzenie są więc niemal zerowe.

Jak przygotować mus z tych owoców? 

  • wybierz rodzaj, który chcesz wykorzystać;
  • umyj, obierz, usuń pestki, szypułki stosownie do danego owocu;
  • podgrzej owoce lekko na patelni lub w kuchence mikrofalowej i zblenduj z cukrem (ilość dobierz wedle własnych preferencji).

Wykorzystaj świeże lub mrożone owoce. Możesz miksować bardzo dokładnie, na gładko, aż składniki się połączą, lub tak, by zostały kawałki owoców. Gotowym musem możesz nadziać swoje babeczki przed umieszczeniem w piekarniku. Smacznego!

Komentarze