Pyszny deser w czekoladzie. Banany i słodkie dodatki to pyszne połączenie - przygotuj smakowitą polewę z białej czekolady
Przygotuj banany obtoczone w lekko gorzkiej czekoladzie i oblane polewą z białej czekolady.
Banany możesz podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej. W ogrzaniu deseru może pomóc gorąca polewa czekoladowa. Takie banany będą mocno czekoladowe, a jeśli podasz je w towarzystwie lodów - efekt wow murowany.
Na początek rozpuść 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą oblej banany. Możesz je również całkowicie obtoczyć w czekoladzie.
Ważne, aby roztopiona czekolada nie była zbyt gorąca i lejąca. Kiedy czekolada stygnie, staje się na powrót zwarta. Najlepiej, jeśli poczekasz, aż czekolada lekko stężeje i dopiero wtedy obtoczysz w niej banany.
Odstaw banany, aby czekolada mogła na nich zastygnąć. W międzyczasie przygotuj polewę z białej czekolady
Zagotuj śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Mieszaj, aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
W razie potrzeby możesz dolać odrobinę mleka i rozcieńczyć polewę.
Nałóż porcję bananów na talerzyk. Oblej banany w czekoladzie ciepłą lub gorącą polewą czekoladową - sprawdź jaki efekt będzie dla Ciebie lepszy. Obsyp posiekanymi i uprażonymi orzechami lub innymi posypkami, jak np. wiórki kokosowe, owoce goji.
Pyszne banany w lekko gorzkiej czekoladzie z sezamem i kolorową posypką
Przygotuj banany obtoczone w lekko gorzkiej czekoladzie - podobnie jak w poprzednim wariancie. Tym razem dodatkami będą sezam i kolorowa posypka cukrowa.
Rozpuść w kąpieli wodnej 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel. Odstaw czekoladę do przestudzenia. Upraż w tym czasie delikatnie sezam. Następnie obtocz banany w czekoladzie. Poczekaj aż osiądzie na ich powierzchni i oprósz banany porcją sezamu oraz kolorowej posypki, zanim polewa zastygnie.
Banany w czekoladzie z dodatkiem masła orzechowego
Innym wariantem jest miks czekolady z masłem orzechowym. Kto nie lubi tego połączenia?
Pistacje upraż a następnie zmiażdż lub posiekaj. Potem rozpuść w kąpieli wodnej 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel. Pod koniec dodaj porcję masła orzechowego i wymieszaj, aż do połączenia się składników. Obtocz banany w masie czekoladowo-orzechowej i odstaw na chwilę, by przygotować posypkę z rozdrobnionych pistacji. Oprósz nimi banany w czekoladzie. Odstaw, aby czekolada stężała.
Banany w czekoladzie w 3 stylacha - najlepsze banany w czekoladzie, które zrobisz w 15 minut
Banany w czekoladzie w 3 stylach pięknie prezentują się na dużym talerzu. Zadbaj o owoce jako dodatki i dekoracje do bananów. Podaj świeże owoce - truskawki, maliny, jagody - lub postaw na kandyzowane smakołyki. Na talerzyku będzie kolorowo i przyjemnie słodko.
Idealnym dodatkiem będą lody. Sprawdź Lody E.Wedel OH! Wanilia 100ml. Lody o delikatnej konsystencji świetnie uzupełnią smak bananów w czekoladzie. A może preferujesz czekoladowe?
Przechowuj banany z dodatkami w lodówce
Każdy z 3 wariantów bananów możesz wstawić do lodówki, aby czekolada szybciej stężała. Okryj banany folią spożywczą lub włóż je do szklanego zamykanego pojemnika, aby deser nie nasiąknął zapachami lodówki.
Banany możesz podawać schłodzone lub od razu po przygotowaniu - w zależności od tego, czy czekolada już zastygła.
Możesz je jeść pałeczkami. Dodatkowo warto przygotować mus owocowy - truskawowy, wiśniowy lub jabłkowy.
Warto dodać do każdej wersji bananów odrobinę owoców dla dekoracji. Smacznego!
Komentarze