Mrożona czekolada z dodatkiem pianek Ptasie Mleczko®
1
15 min
1 porcja
Średnie
Ciasta i desery

Mrożona czekolada z dodatkiem pianek Ptasie Mleczko®

Smak pianek Ptasie Mleczko® wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Połączenie go z mrożoną czekoladą stworzy ciekawą kompozycję, idealną na gorące, letnie dni. Przygotowanie takiego napoju jest niezwykle proste, a do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku łatwodostępnych produktów. Zobacz, jak stworzyć mrożoną czekoladę do picia z dodatkiem pianek Ptasie Mleczko®.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

O czym trzeba pamiętać, przygotowując mrożoną czekoladę z piankami Ptasie Mleczko®?

Mrożony napój robi się podobnie do klasycznej gorącej czekolady, jednak podczas jego przygotowywania należypamiętać o kilku kwestiach. Najważniejsze jest wybranie dobrego momentu na wrzucenie Kostek Ptasie Mleczko®. Jeśli zrobisz to jeszcze podczas gotowania całej mieszanki, słodycze rozpuszczą się całkowicie. Znacznie lepszy efekt dadzą częściowo roztopione pianki, które można wyczuć w konsystencji napoju. Warto więc zdjąć rondelek z kuchenki, odczekać chwilę i dopiero wtedy wrzucić Ptasie Mleczko®.

 

Trzeba pamiętać również o sposobie chłodzenia napoju. Do lodówki pod żadnym pozorem nie można wkładać gorących potraw. Z tego powodu czekolada do picia powinna przestygnąć do temperatury pokojowej, a dopiero później zostać mocnej schłodzona w lodówce. Należy pamiętać, żeby nie trzymać jej w lodówce dłużej niż 30 minut. W tym czasie czekolada do picia uzyska odpowiednią temperaturę, ale nie stwardnieje i będzie nadal nadawała się do picia.

Czym urozmaicić przepis na mrożoną czekoladę z piankami Ptasie Mleczko®?

Przepis na mrożoną czekoladę z dodatkiem pianek można w łatwy sposób zmodyfikować. Najlepszym wyborem jest postawienie na dekoracje, szczególnie w sytuacji, gdy chcesz podać napój w eleganckim pucharku. Doskonale sprawdzi się bita śmietana przyprószona wiórkami kokosowymi czy czekoladowymi. Można je przygotować samodzielnie poprzez starcie kilku kostek czekolady na tarce.

 

Jeśli bardzo kochasz słodkie desery, dobrym pomysłem jest dodanie do kompozycji rurek z kremem czekoladowym lub użycie zestawu posypek do dekoracji E.Wedel, które wzmocnią smak napoju. Bardzo efektownie będzie wyglądać również posypanie jej kakao czy cynamonem. Jeśli chcesz podkreślić fakt, że wewnątrz deseru znajduje się Ptasie Mleczko®, warto zastosować je również do dekoracji.

 

Z mrożoną czekoladą, podobnie jak w przypadku jej gorącego odpowiednika, idealnie komponuje się też skórka pomarańczowa. Deser przygotowywany w sezonie letnim będzie smakował niepowtarzalnie również z dodatkiem świeżych truskawek i malin. Takie owoce można dodać także do całej mieszanki podczas jej gotowania lub w formie musu na spodzie naczynia, w którym będziemy podawać napój. Wówczas uzyskasz lekko kwaśny, owocowy smak, przełamujący czekoladową słodycz.

Jakie Ptasie Mleczko® do mrożonej czekolady?

Modyfikacja może dotyczyć również samych pianek Ptasie Mleczko®. Najbardziej uniwersalnym wyborem jest wariant waniliowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać smak karmelowy, czekoladowy czy nawet mieszanki z wypełnieniem owocowym. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji. Możesz swobodnie modyfikować przepis również pod względem ilości dodanych pianek. Jeśli nie lubisz bardzo słodkich napojów, lepiej zmniejszyć ich liczbę względem przepisu. W sytuacji, gdy chcesz, by czekolada była gęsta i smakowała niemal tak samo, jak Ptasie Mleczko® w swojej podstawowej formie, warto zmienić proporcje.

Komentarze