Ciasto leśny mech z malinami to efektowny deser, który zawsze robi wrażenie i nie przechodzi bez słowa komentarza gości. Jeśli chcesz jednak znaleźć kilka dodatkowych sposobów na dekoracje i ciekawe modyfikacje składników, koniecznie przeczytaj poniższe porady.
Świeży szpinak – oczywiście!
Choć w głównym przepisie znalazł się mrożony szpinak, równie dobrze możesz użyć też świeżego szpinaku. Ciasto leśny mech będzie miało wtedy bardziej zielony kolor.
Zanim jednak zmiksujesz świeży szpinak, umieść go na sicie i zalej bardzo ciepłą wodą (nie wrzątkiem). Jeśli lekko zwiędnie, uzyskasz lepszą konsystencję musu. Tu również pamiętaj, by odsączyć go przed blendowaniem. Najłatwiej będzie jeśli użyjesz ręcznika papierowego, gdy szpinak już lekko ocieknie. Po prostu przyłóż go do liści, pozbywając się w ten sposób nadmiaru wody.
Tak przygotowany szpinak stworzy apetycznie ubarwiony mus o konsystencji idealnej do ciasta.
Ciasto ze szpinakiem – na to zwróć uwagę
Pamiętaj, aby robiąc ciasto dodać do niego przesiane suche składniki – wówczas zniwelujesz ryzyko grudek, a masa jednolicie się upiecze.
By zaoszczędzić kilka chwil, wykorzystaj moment, w którym szpinakowe ciasto jest w piekarniku na przygotowanie kremu. Szybciej zakończysz prace przy pieczeniu i tym samym szybciej możesz się cieszyć swoim wypiekiem z bliskimi.
Jeśli chcesz, aby deser był słodszy, możesz ciasto przełożyć kremem z większą ilością cukru. Dodatek nawet dwóch łyżek cukru pudru więcej nie zaszkodzi i z pewnością nie zepsuje smaku ciasta.
Uważaj jednak na to, aby krem nie był miksowany zbyt długo – ryzykujesz wtedy zwarzenie go i konieczność zaczynania pracy od początku.
Leśny mech z galaretką
Z galaretką ciasto szpinakowe może smakować jeszcze lepiej. Jak zrobić dodatkową warstwę tego pysznego ciasta? Przygotuj dwie galaretki malinowe i 200 g malin. Galaretki zalewej gorąca wodą (700 ml). Następnie odstaw je do wystudzenia i poczekaj aż lekko stężeją. Na koniec na ciasto ze ściętym wierzchem ułóż maliny i zalej je galaretką. Pamiętaj, że koniecznie musi znajdować się wtedy w blaszce, aby galaretka się nie rozlała. jTak przygotowane ciasto schowaj do lodówki do całkowitego stężenia.
Po mniej więcej dwóch godzinach ciasto jest gotowe do nałożenia kremu. Krem wyłożyć możesz zwykłą szpatułką lub szprycą. Na koniec oprósz go pokruszonym zielonym ciastem, a następnie dodaj maliny i znowu wstaw do lodówki. Smacznego!
Inny sposób na dodatkową warstwę malin
Maliny, 3 łyżki cukru pudru i żelatyna - dokładnie tyle trzeba, by stworzyć alternatywną wersję warstwy malinowej do Twojego ciasta. Podgrzej owoce (500-600 g) w rondelku na małym ogniu. Dodaj łyżeczkę żelatyny, gdy będą gorące (tu żelatynę rozpuszczamy bezpośrednio w owocach) i dosłódź całość cukrem pudrem. Przez chwilę mieszaj i zdejmij z ognia. Gdy mus zacznie tężeć, polej nim ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Na to nałóż gotowy krem z mascarpone i dokończ dekorację ciasta według wcześniejszych wskazówek.
Dekoracje na leśny mech z malinami
Ciasto leśny mech możesz udekorować nie tylko malinami. Zieleń nawiązuje do leśnego runa, polanki, pięknych zakątków lasu. Dobrze więc będą na nim wyglądać po prostu owoce leśne. Nie wahaj się więc użyć poziomek czy jagód. Możesz wykorzystać także ostrężyny i porzeczki, listki mięty lub melisy – wszystko, na co możesz się natknąć podczas spacerów po naszych lasach.
Jeśli chcesz nadać nieco bardziej egzotycznego charakteru wypiekowi, na leśny mech możesz ułożyć nasiona granatu lub pokrojonego w kostkę melona.
Komentarze