Lava Cake
2
30 min
4 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Lava Cake

Niezależnie od tego, czy Lava Cake wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, czy Francji – a to do dzisiaj nie jest wcale jasne – jest to deser zachwycający. Warto przygotować go samodzielnie w domu. Przepis nie jest zbyt wymagający, a czekoladowa uczta może być gotowa w bardzo krótkim czasie… a ciastko skonsumowane solo bądź w towarzystwie lodów lub owocowych dodatków!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Dobrej jakości czekolada sprawi, że deser Lava Cake będzie miał wyrazisty smak, a odpowiednie proporcje pozostałych składników, wpłyną na jego konsystencję. Pod lekko wystudzoną powierzchnią ciasta, powinien znajdować się pyszny i płynny czekoladowy środek, który po wbiciu sztućca wypłynie na zewnątrz, dlatego najbezpieczniej jest nie modyfikować przepisu na własną rękę.

W jaki sposób podawać Lava Cake?

Przed podaniem, warto urozmaicić deser odrobiną owoców – malin, jagód bądź truskawek. Poza sezonem równie dobrze sprawdzą się przetwory owocowe, np. dżemy czy konfitury – można sięgnąć także po mrożonki. Poza tym Lava Cake świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych bądź śmietankowych. Wierzch wypieku możesz oprószyć także cukrem pudrem lub wyłożyć na ciastka odrobinę bitej śmietany.

Dlaczego warto wybrać Lava Cake jako efektowny deser?

Mimo wykwintnego smaku i wyglądu Lava Cake należy do łatwych w przygotowaniu deserów czekoladowych. Dodatkowo nie musisz czekać aż ciasto przestygnie po upieczeniu, ponieważ deser (ze względu na swoje „lawowe” i czekoladowe wnętrze) jest gotowy do zjedzenia niemal od razu po wyjęciu z piekarnika. Gorące czekoladowe wnętrze z pewnością będzie wspaniałą niespodzianką dla zaproszonych na deser gości lub poczęstowanych domowników!

Fondant czekoladowy - lava cake na każdą okazję

Domowy fondant czekoladowy to znakomity deser na każdą okazję. Deser lava cake sprawdzi się o każdej porze roku i po niewielkich modyfikacjach możesz dopasować go do okazji lub aktualnych świąt.

Fondant czekoladowy z gorzkiej czekolady z dodatkową polewą z mlecznej czekolady to wyjątkowy przysmak dla niejednego fana dobrych wypieków.

Domowy fondant czekoladowy delikatnie wyjmij z kokilki i ozdób wedle uznania. Ten deser to nie tylko świetny smak prawdziwej czekolady, ale również wrażenie, jakie robi płynny środek i powoli wylewająca się czekolada.

Sprawdź, jak urozmaicić przepis na lava cake i podać ciastko, które będzie nieco inne za każdym razem.

Jak ozdobić domowy fondant czekoladowy?

W zależności od okazji możesz użyć różnych smakowitych dodatków. Przed Tobą kilka najlepszych pomysłów na słodkie dekoracje i sekretne porady jak je zrobić. Będziesz potrzebować śmietankę kremówkę, cukier, kubek z lodami waniliowymi, czekoladę i kolorowe kokilki.

Karmelowe ozdoby domowej roboty

Najlepiej, jeśli użyjesz cukru trzcinowego, ale biały również spełni swoją funkcję. Możesz dodać odrobinę olejku migdałowego lub waniliowego.

Na początek rozpuść cukier na patelni. Mieszaj, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie dodaj aromat.

Na blacie rozłóż papier do pieczenia. Kiedy cukier będzie już płynny i gęsty, nabierz go na łyżkę i narysuj dowolne wzory na papierze. Zacznij od czegoś prostego i wypróbuj coraz bardziej złożone wzory. Ważne, aby rysować wzory z wysokości - powstanie cienka linia.

Kiedy karmel zastygnie, oderwij wzór od papieru i dodaj na deser lava cake. Możesz go wbić w fondant czekoladowy, położyć na płasko na ciasto lub oprzeć o wypiek - wszystko zależy od Twojej inwencji.

Jeśli chcesz dodatkowo ozdobić naczynia, możesz zamoczyć brzegi kolorowych kokilek w płynnym karmelu. Tak samo zrób z widelczykiem. Pysznego karmelu nigdy dość.

Perfekcyjna bita śmietana, która utrzyma się ciepłym lava cake

Klasyczny dodatek do deserów sprawdzi się również w przepisie na fondant czekoladowy. Przygotuj 250 ml śmietanki kremówki - schłodzonej i cukier puder (wystarczy jedna łyżka).

Zanim zaczniesz robić bitą śmietanę, wstaw do lodówki widełki miksera i metalową miskę, w której będziesz ubijać śmietanę. Naczynia powinny się schładzać ok. 30 minut.

Ubijaj śmietankę na najwolniejszych obrotach przez pół minuty. Potem zwiększ prędkość do maksimum i ubijaj, aż powstanie sztywna bita śmietana. Widełki powinny zostawiać wyraźne ślady na bitej śmietanie.

Jeśli chcesz możesz pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Lava cake i z lodami waniliowymi - to się musi udać

Deser na bazie gorzkiej czekolady świetnie smakuje z pysznymi lodami waniliowymi. Spróbuj Lody E.Wedel OH! Wanilia 100 ml. Podaj je obok porcji lava cake. Dodaj posiekaną czekoladę jako posypkę.

Lava cake. Przepis na romantyczny wieczór

Wiesz już, że przepis na fondant czekoladowy możesz dopasować do okazji. Jeśli masz w planach romantyczny wieczór koniecznie wypróbuj sprawdzony pomysłdla zakochanych.

Ten przepis kierujemy do pań i panów. Drodzy Panowie - udowodnijcie, że potraficie zaskoczyć swoją wybrankę. Drogie Panie - wprowadźcie miłą odmianę do domowych wypieków.

Na początek zaopatrzcie się w foremki w kształcie serca. Przeszukajcie internetowe portale, a na pewno znajdziecie wiele kokilek w różnych kształtach.

Do przygotowanych foremek dodajcie truskawki - chyba nie ma bardziej romantycznych owoców. Możecie je oblać karmelem i ułożyć na wierzchu lava cake.

Bita śmietana również się przyda i słodkie serduszkowe posypki. Do tego świeże owoce do dekoracji. Lava cake na oświadczyny, rocznicę, walentynki lub miły wieczór z drugą połową.

Lava cake rozbudzi kubki smakowe. Ciasto do wypieku warto przygotować wcześniej. Przelej je do kokilek na początku miłego wieczoru. Zaproś ukochaną/ukochanego do pomocy. Pyszne fondanty czekoladowe z płynnym środkiem i aromatycznym kakao to ciastka, które podbiją każde serce.

Pieczenie to Twoja pasja? Jeśli tak, sprawdź przepisy na inne nasze desery, takie jak mus czekoladowy lub proste ciasto czekoladowe. Wypróbuj już teraz!

Komentarze