Lava Cake
0
30 min
4 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Lava Cake

Niezależnie od tego, czy Lava Cake wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, czy Francji – a to do dzisiaj nie jest wcale jasne – jest to deser zachwycający. Warto przygotować go samodzielnie w domu. Przepis nie jest zbyt wymagający, a czekoladowa uczta może być gotowa w bardzo krótkim czasie… a ciastko skonsumowane solo bądź w towarzystwie lodów lub owocowych dodatków!

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Dobrej jakości czekolada sprawi, że deser Lava Cake będzie miał wyrazisty smak, a odpowiednie proporcje pozostałych składników, wpłyną na jego konsystencję. Pod lekko wystudzoną powierzchnią ciasta, powinien znajdować się pyszny i płynny czekoladowy środek, który po wbiciu sztućca wypłynie na zewnątrz, dlatego najbezpieczniej jest nie modyfikować przepisu na własną rękę.

W jaki sposób podawać Lava Cake?

Przed podaniem, warto urozmaicić deser odrobiną owoców – malin, jagód bądź truskawek. Poza sezonem równie dobrze sprawdzą się przetwory owocowe, np. dżemy czy konfitury – można sięgnąć także po mrożonki.  Poza tym, Lava Cake świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych bądź śmietankowych. Wierzch wypieku możesz oprószyć także cukrem pudrem lub wyłożyć na ciastka odrobinę bitej śmietany.

Dlaczego warto wybrać Lava Cake jako efektowny deser?

Mimo wykwintnego smaku i wyglądu, Lava Cake należy do łatwych w przygotowaniu deserów czekoladowych. Dodatkowo nie musisz czekać aż ciasto przestygnie po upieczeniu, ponieważ deser (ze względu na swoje „lawowe” i czekoladowe wnętrze) jest gotowy do zjedzenia niemal od razu po wyjęciu z piekarnika. Gorące czekoladowe wnętrze z pewnością będzie wspaniałą niespodzianką dla zaproszonych na deser gości lub poczęstowanych domowników!

 

Pieczenie to Twoja pasja? Jeśli tak, sprawdź przepisy na inne nasze desery, takie jak mus czekoladowy lub proste ciasto czekoladowe. Wypróbuj już teraz!

Komentarze