Choć proces przygotowania tarty z czekoladą i słonym karmelem przebiega w kilku etapach i może być czasochłonny, zdecydowanie warto! Smak tego deseru przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym fanom słodkości, a przysmak będzie królować na każdym przyjęciu. I choć przy pierwszym podejściu do tej tarty możesz mieć wrażenie, że przed Tobą spore wyzwanie, przy kolejnych będzie już tylko lepiej. Nie obawiaj się więc i przyrządzaj ten smakołyk zawsze, gdy masz trochę czasu i najdzie Cię ochota na naprawdę wyjątkowy deser.
Co zrobić, żeby tarta z solonym karmelem i czekoladą na pewno się udała?
Ten przepis tylko na pozór jest skomplikowany. W rzeczywistości wystarczy, że będziesz uważnie przestrzegać kilku zasad, a wszystko uda się bez najmniejszego problemu. Pamiętaj przede wszystkim, aby:
- wybrać dobrej jakości składniki – w tym czekoladę, masło oraz śmietanę, ponieważ to one zdeterminują ostateczny smak,
- cierpliwie schładzać ciasto i wyrabiać je bardzo krótko,
- nie mieszać karmelu – to naprawdę ważne, ponieważ kiedy zaczniesz mieszać, mogą się pojawić grudki, a konsystencja nie będzie idealnie ciągnąca, a przecież o taką Ci chodzi.
Warto również poeksperymentować ze składnikami – zwłaszcza, gdy za Tobą będzie już pierwsza udana próba przygotowania deseru. Zastąp orzeszki ziemne pekanami, a do kremu czekoladowego dodaj nutkę chilli. Takie połączenia przyjemnie Cię zaskoczą. Zobacz sam i przekonaj się, że zdecydowanie warto!
Chcesz poprawić umiejętności kulinarne? Sprawdź nasze porady i zaskocz najbliższych tradycyjnym ciastem czekoladowym.
Komentarze