Po zastygnięciu polewy muffiny są gotowe do spożycia. Jeśli chcesz, możesz je przechować i serwować po czasie – powinny bez problemu przetrwać przez kilka dni, o ile będą zamknięte w szczelnym słoiku.
Jak widać, aby przygotować kokosowe muffiny z polewą z czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, nie potrzebujesz ani dużej ilości czasu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilkadziesiąt minut, cierpliwość oraz podążanie za naszą recepturą, aby powstał nieoczywisty i niesamowicie pyszny deser.
Jak możesz zmodyfikować przepis na kokosowe muffiny z polewą czekoladową?
Masz ochotę trochę poeksperymentować? A może brakuje w Twojej lodówce któregoś ze składników? Zobacz, co możesz zmienić!
Przede wszystkim pamiętaj: składniki, których nie możesz wymienić, to: mąka, czekolada, proszek do pieczenia / soda oczyszczona oraz wiórki kokosowe. Jednak z całą resztą możesz swobodnie eksperymentować.
Przykładowo:
- masło możesz zamienić na olej roślinny, np. rzepakowy lub kokosowy – kokosowego powinno być tyle co masła, a rzepakowego ok. 1/3 szklanki,
- mleko możesz zamienić na maślankę lub kefir.
Możesz również eksperymentować z rodzajem czekolady. Do wnętrza babeczek może trafić tabliczka czekolady białej karmelowej lub mlecznej E.Wedel. Przygotowując polewę możesz wykorzystać czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel lub pójść w inną stronę, sięgając po czekoladę mleczną E.Wedel. Dodatkowo zastanów się nad posypaniem całości ulubionymi bakaliami. Strzałem w dziesiątkę będą płatki migdałowe czy posiekane drobno nerkowce bądź orzechy laskowe. Możesz wykorzystać także płatki kokosowe albo orzechy makadamia. Spróbuj i zadecyduj, która wersja przepisu najbardziej przypadła Ci do gustu!
Nie zapomnij, że możesz przygotować większą lub mniejszą ilość słodkiego deseru. Musisz jedynie trzymać się proporcji z tego przepisu, aby wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Życzymy smacznego eksperymentowania
Komentarze