Liczba porcji9
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Klasyczna karpatka z polewą czekoladową

Karpatka to jedno z najbardziej klasycznych ciast. Idealne na święta, na wizytę gości i na leniwe popołudnie w rodzinnym gronie. Zobacz, jak je przygotować i połączyć z aromatyczną polewą czekoladową. Ten przepis nie może się nie udać!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wodę zagotuj w garnku.

  • 2

    Kiedy będzie wrząca, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj.

  • 3

    Podgrzewaj przez ok. 2-3 minuty na bardzo małym ogniu, aby ciasto nabrało jednolitej konsystencji i zaczęło odchodzić od garnka. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.

  • 4

    Zestaw z ognia i przestudź.

  • 5

    Kiedy będzie już letnie, wyjmij mikser i dodawaj jajka po jednym. Możesz też ucierać przy pomocy drewnianej łyżki.

  • 6

    Wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i gładkie.

  • 7

    Podziel ciasto na karpatkę na dwie równe części.

  • 8

    Przygotuj blachę o wymiarach ok. 35x25 cm: wysmaruj delikatnie tłuszczem i wyłóż papierem

  • 9

    Wyłóż na blachę pierwszą część ciasta i dobrze rozsmaruj.

  • 10

    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Wyjmij, kiedy osiągnie złocisty kolor.

  • 11

    W podobny sposób upiecz drugą warstwę ciasta.

  • 12

    W międzyczasie rozpocznij przygotowywanie kremu.

  • 13

    W garnku podgrzej 500 ml mleka.

  • 14

    Pozostałe 250 ml mleka wymieszaj z mąkami, cukrem, żółtkami i ziarenkami z laski wanilii.

  • 15

    Kiedy mleko będzie się już gotowało, zmniejsz ogień i, mieszając rózgą, wmieszaj mieszankę pozostałego mleka z mąkami i cukrem. Jak sugeruje porada dostępna pod adresem https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/pieczenie/jak-zrobic-ciasto-na-karpatke/, dla wygody możesz też zastosować gotowy proszek budyniowy.

  • 16

    Mieszaj cały czas aż do zgęstnienia budyniu.

  • 17

    Zdejmij z ognia i przestudź.

  • 18

    Kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, posiekaj drobno pozostałe 300 g masła i zacznij je ucierać mikserem z budyniem na jedwabisty krem.

  • 19

    Na pierwszy spód ciasta karpatkowego wyłóż cały krem, rozkładając go równomiernie. Na spód wybierz tę część ciasta, która jest bardziej „pagórkowata”.

  • 20

    Przykryj krem drugim plackiem ciasta i lekko dociśnij.

  • 21

    Przygotuj polewę czekoladową: roztop w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, aż stanie się zupełnie płynna. Wylej na górny blat ciasta karpatkowego i rozprowadź równomiernie przy pomocy silikonowej szpatułki. Pozostaw do zastygnięcia. Tak przygotowane ciasto warto wstawić jeszcze na 30-60 minut do lodówki przed podaniem.

  • 22

    Pamiętaj, że karpatkę należy przechowywać w lodówce!

Oceń przepis:

Przepis na karpatkę jest bardzo prosty, a ciasto możesz bez problemu przygotować również w towarzystwie najmłodszych domowników. Dodatek czekolady na wierzchu sprawi, że całość nabierze bogatszego aromatu. To prosty trick, dzięki któremu goście zachwycą się Twoim wypiekiem bardziej niż kiedykolwiek!

Jak można urozmaicić przepis na karpatkę?

W przypadku przepisu na karpatkę modyfikacji możesz dokonywać przede wszystkim, gdy chodzi o krem oraz dodatki. Ciasto przygotuj zgodnie z recepturą – zadbaj o odpowiednie proporcje składników oraz temperaturę pieczenia. Inaczej może nie wyrosnąć tak, jak tego oczekujesz. Biorąc pod uwagę to, że musisz osobno upiec 2 spody (przekrawanie jednego nie jest dobrym pomysłem), konieczność powtórzenia pieczenia byłaby sporą stratą czasu.

A co z kremem? Tu możesz sobie pozwolić na eksperymenty. Jakie? Możesz na przykład:

  • zamiast klasycznego kremu budyniowego przygotować taki na bazie bitej śmietany z mascarpone – będzie nieco lżejszy, ale równie doskonały do tego rodzaju ciasta,
  • nadać kremowi inny smak – pomyśl np. o dodaniu kilku kieliszków rumu czy likieru jajecznego (jeśli ciasto będą kosztować przede wszystkim osoby dorosłe),
  • dodać do kremu 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, które nada mu intensywnie czekoladowy smak – to prawdziwa poezja,
  • wykonać polewę z wykorzystaniem czekolady mlecznej lub białej, a całość wykończyć cukrem pudrem,
  • ozdobić wierzch karpatki czekoladową bitą śmietaną oraz owocami, np. malinami czy wiśniami.

Pomysłów jest więc ogrom, a każdy z nich pozwoli Ci przygotować zupełnie nowe, ale wyjątkowo smaczne ciasto. Koniecznie spróbuj!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: