Przepis na karpatkę jest bardzo prosty, a ciasto możesz bez problemu przygotować również w towarzystwie najmłodszych domowników. Dodatek czekolady na wierzchu sprawi, że całość nabierze bogatszego aromatu. To prosty trick, dzięki któremu goście zachwycą się Twoim wypiekiem bardziej niż kiedykolwiek!
Jak można urozmaicić przepis na karpatkę?
W przypadku przepisu na karpatkę modyfikacji możesz dokonywać przede wszystkim, gdy chodzi o krem oraz dodatki. Ciasto przygotuj zgodnie z recepturą – zadbaj o odpowiednie proporcje składników oraz temperaturę pieczenia. Inaczej może nie wyrosnąć tak, jak tego oczekujesz. Biorąc pod uwagę to, że musisz osobno upiec 2 spody (przekrawanie jednego nie jest dobrym pomysłem), konieczność powtórzenia pieczenia byłaby sporą stratą czasu.
A co z kremem? Tu możesz sobie pozwolić na eksperymenty. Jakie? Możesz na przykład:
- zamiast klasycznego kremu budyniowego przygotować taki na bazie bitej śmietany z mascarpone – będzie nieco lżejszy, ale równie doskonały do tego rodzaju ciasta,
- nadać kremowi inny smak – pomyśl np. o dodaniu kilku kieliszków rumu czy likieru jajecznego (jeśli ciasto będą kosztować przede wszystkim osoby dorosłe),
- dodać do kremu 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, które nada mu intensywnie czekoladowy smak – to prawdziwa poezja,
- wykonać polewę z wykorzystaniem czekolady mlecznej lub białej, a całość wykończyć cukrem pudrem,
- ozdobić wierzch karpatki czekoladową bitą śmietaną oraz owocami, np. malinami czy wiśniami.
Pomysłów jest więc ogrom, a każdy z nich pozwoli Ci przygotować zupełnie nowe, ale wyjątkowo smaczne ciasto. Koniecznie spróbuj!
Komentarze