Jesienne chili con carne z gorzką czekoladą
1
50 min
6 porcji
Średnie
Dania główne

Jesienne chili con carne z gorzką czekoladą

Jeśli lubisz czerwoną fasolę, słodką paprykę, kilka rozgrzewających przypraw i nieco ostrych składników przełamanych słodyczą, chili con carne z czekoladą z pewnością jest dla Ciebie. Ta pyszna mieszanka mielonego mięsa wołowego z cebulką i smacznymi dodatkami z pewnością Cię oczaruje. Przygotuj mięso mielone, pozostałe składniki i działaj!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 18

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Przepis na chili con carne nie jest zbyt skomplikowany. Warto jednak przyjrzeć się poszczególnym krokom, by mieć pewność, że się uda i — co więcej — dostosować go do własnych preferencji.

By to zrobić, poznaj kilka sprawdzonych rad i pomysłów zamieszczonych poniżej.

Gotuj na małym ogniu

Chili con carne w pewnym sensie podobne jest do rosołu — im więcej czasu spędzi na palniku, tym lepszy będzie efekt końcowy. Robiąc chili, nie spiesz się więc. Gotuj składniki na małej mocy palnika, by każdy z nich zdążył oddać swój pełny smak i aromat oraz wymieszać go z innymi. Dzięki temu Twoje danie będzie dopracowane, a jego smak głęboki.

Przyprawy — nie zawahaj się ich użyć!

Chili con carne to mieszanka smakowa i nie ma co temu zaprzeczać, wszak w tym tkwi urok tej potrawy. By z niego skorzystać, warto sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Kmin rzymski, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz to znane klasyki, podstawa kuchni meksykańskiej. By jednak wydobyć z niej więcej, możesz dodać coś jeszcze, na przykład:

  • oregano;
  • sos sojowy;
  • czosnek (granulowany lub więcej ząbków);
  • kostki rosołowe;
  • trochę cukru (to podkreśli pomidorowy smak).

Pamiętaj, że przyprawianie wygląda jak przy każdym innym daniu. Najpierw dodaj trochę przypraw, aby sprawdzić, czy powstał smak taki, jaki Ci odpowiada. Następnie ewentualnie dodaj więcej przypraw. Pamiętaj, łatwiej jest dolać/dosypać niż ujmować składników.

Uwaga, jeśli chcesz jeszcze bardziej zmienić smak swojego chili (by było na przykład nieco lżejsze), zamiast wołowiny możesz użyć mięsa z indyka. Będzie tu również świetnie pasowało.

Chili con carne a chili sin carne

W czasie szukania przepisu na chili con carne zwróciła Twoją uwagę nazwa chili sin carne? Jeśli jesteś ciekaw co kryje się pod tą potrawą, odpowiedź jest następująca: brak mięsa. Receptura na tę potrawę jest niemal identyczna, jedynie mięso zastępuje się innym produktem białkowym. Jeśli chcesz zrobić chili sin carne, oto niektóre składniki białkowe, które masz do wyboru:

  • ciecierzyca;
  • soczewica;
  • kotleciki sojowe;

Możesz wybrać jeden składnik lub użyć kilku spośród tych, które Ci najbardziej smakują.

Jeśli na swoje chili wybierzesz ciecierzycę, nie wylewaj z niej wody. To tak zwana aquafaba, jeden z bardziej znanych zamienników białek. Możesz stworzyć z niej deser w postaci bezików (np. z dodatkiem gorzkiej czekolady, która Ci została), ponieważ aquafaba ubija się tak samo dobrze jak białka jaj.

Tofu najlepiej zastąpi mięso

Jeśli szukasz wiernego odwzorowania smaku mięsa, do chili sin carne najlepiej jest wybrać tofu. Jeśli masz tofu naturalne, zgnieć całą kostkę w moździerzu. Dopraw papryką wędzoną, kuminem, sosem sojowym, solą i pieprzem i odłóż na co najmniej pół godziny, żeby smaki się połączyły.

Na dużej patelni umieść trochę oliwy, tak aby przykryć jej dno (soja dobrze absorbuje tłuszcz i będzie dzięki niemu bardziej krucha) i rozgrzej ją dobrze. Na początek dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Gdy będzie miała już złoty kolor, dorzuć zmielone tofu i smaż z każdej strony, od czasu do czasu mieszając.

Tak przygotowane tofu możesz dodać do chili sin carne na podobnej zasadzie jak mięso. By smak był jeszcze bardziej zbliżony do mielonego mięsa wołowego, dodaj do niego dedykowaną przyprawę do mięsa. Takie połączenie z pewnością Cię zaskoczy, niezależnie od tego czy na co dzień jesz mięso czy nie.

Z czym podać chili con carne?

Chili con carne możesz komponować z wieloma dodatkami. Do najbardziej popularnych należą:

  • śmietana (łagodzi ostry smak);
  • limonka (podkreśla smak);
  • awokado (plus do estetyki i pożywności);
  • nachosy (tu chili będzie świetnym dodatkiem do przekąski);
  • tarta mozzarella lub ser cheddar (dla jeszcze większej liczby smaków).

Jak widzisz, opcji jest wiele. Wybieraj, próbuj i korzystaj śmiało!

Komentarze