Sekretem dobrze przygotowanego sufletu jest odpowiednie ubicie jajek. Należy ubić je z cukrem pudrem przez 10 minut tak, aby powstała bardzo puszysta masa. Jej konsystencja ma kluczowe znaczenie w przypadku sufletu.
Czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce, takiej, której średnica będzie większa niż średnica garnka (możemy ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką).
Garnek napełniony w 1⁄4 wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Ważne jest, aby czekolada nie miała nawet najmniejszego kontaktu z wodą. Dodajemy do miseczki masło, jak tylko składniki się rozpuszczą, mieszamy je ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
By uzyskać idealne wilgotne ciasto czekoladowe, do masy jajecznej przesypujemy przez sitko mąkę cały czas delikatnie mieszając składniki. Jeszcze ciepłą czekoladę z masłem stopniowo wlewamy do jajek i mąki, cały czas pamiętając o delikatnym mieszaniu. Połączone składniki odstawiamy na bok na 5 minut. W tym czasie smarujemy dokładnie wnętrza małych foremek odrobiną rozpuszczonego masła. Wypełniamy każdą z nich w trzech czwartych masą, z której powstanie wilgotne ciasto czekoladowe.
Piekarnik nastawiamy odpowiednio wcześniej. Powinien osiągnąć temperaturę 200 stopni. Na blaszkę wykładamy wypełnione foremki i pieczemy przez około 7 minut, aż do momentu, w którym suflety urosną i delikatnie się zarumienią.
Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ suflety opadną i nie upieką się tak jak powinny. Gotowy deser powinien być lekko płynny w środku i puszysty na zewnątrz. Można udekorować go z wierzchu cukrem pudrem lub użyć w tym celu kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Kuchnia francuska od zawsze kojarzy się z czymś wyrafinowanym, niecodziennym, a zarazem lekkim i delikatnym. Wszystkie te cechy mają swoje odzwierciedlenie właśnie w formie i smaku sufletu czekoladowego. Wykonanie sufletu nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut, dlatego przepis sprawdzi się także w sytuacjach awaryjnych, m.in. gdy planujemy podjąć gości, którzy „zapowiedzieli się” wyjątkowo późno.
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: