Liczba porcji6
Łączny czas:50 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Średnie

Jak zrobić suflet czekoladowy?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
  • 70 gramów cukru pudru
  • 50 gramów mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 100 gramów masła (kawałek do posmarowania foremek)
  • Do dekoracji - kakao ciemne z Ghany E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Sekretem dobrze przygotowanego sufletu jest odpowiednie ubicie jajek. Należy ubić je z cukrem pudrem przez 10 minut tak, aby powstała bardzo puszysta masa. Jej konsystencja ma kluczowe znaczenie w przypadku sufletu.

  • 2

    Czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce, takiej, której średnica będzie większa niż średnica garnka (możemy ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką).

  • 3

    Garnek napełniony w 1⁄4 wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Ważne jest, aby czekolada nie miała nawet najmniejszego kontaktu z wodą. Dodajemy do miseczki masło, jak tylko składniki się rozpuszczą, mieszamy je ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 4

    By uzyskać idealne wilgotne ciasto czekoladowe, do masy jajecznej przesypujemy przez sitko mąkę cały czas delikatnie mieszając składniki. Jeszcze ciepłą czekoladę z masłem stopniowo wlewamy do jajek i mąki, cały czas pamiętając o delikatnym mieszaniu. Połączone składniki odstawiamy na bok na 5 minut. W tym czasie smarujemy dokładnie wnętrza małych foremek odrobiną rozpuszczonego masła. Wypełniamy każdą z nich w trzech czwartych masą, z której powstanie wilgotne ciasto czekoladowe.

  • 5

    Piekarnik nastawiamy odpowiednio wcześniej. Powinien osiągnąć temperaturę 200 stopni. Na blaszkę wykładamy wypełnione foremki i pieczemy przez około 7 minut, aż do momentu, w którym suflety urosną i delikatnie się zarumienią.

  • 6

    Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ suflety opadną i nie upieką się tak jak powinny. Gotowy deser powinien być lekko płynny w środku i puszysty na zewnątrz. Można udekorować go z wierzchu cukrem pudrem lub użyć w tym celu kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Oceń przepis:

Kuchnia francuska od zawsze kojarzy się z czymś wyrafinowanym, niecodziennym, a zarazem lekkim i delikatnym. Wszystkie te cechy mają swoje odzwierciedlenie właśnie w formie i smaku sufletu czekoladowego. Wykonanie sufletu nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut, dlatego przepis sprawdzi się także w sytuacjach awaryjnych, m.in. gdy planujemy podjąć gości, którzy „zapowiedzieli się” wyjątkowo późno.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: