Liczba porcji20
Łączny czas:3 godz. 10 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:160 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak upiec klasyczne shortbread?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 gramów cukru pudru
  • 230 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 100 gramów mąki ryżowej
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie do polania: gorzka czekolada klasyczna 64% E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Na stolnicę przesiej mąkę ryżową i mąkę pszenną oraz cukier puder. Wyłóż na nią zimną kostkę masła. Zacznij siekać ją nożem. Gdy kawałki masła będą miały wielkość ok. 2 cm, dodaj żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Siekaj aż do momentu uzyskania masy o strukturze kaszy. Wtedy należy zacząć zagniatanie ciasta.

  • 2

    Na przygotowaną wcześniej blachę 30 x 20 cm, wyłożoną folią lub papierem do pieczenia, przełóż zagniecione uprzednio ciasto. Rękami należy rozprowadzić je po całej blaszce i odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

  • 3

    Wyjmij wystudzone ciasto z lodówki i ponacinaj je nożem, na kształt niewielkich batoników. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką. Dzięki temu będą one kruche, a nie spieczone.

  • 4

    Do nagrzanego do 180 st. C piekarnika włóż blaszkę z ciasteczkami. Piecz przez około 40 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

  • 5

    Ostudzone ciasto pokrój wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii. Jeżeli nie chcesz polewać ich czekoladą – przełóż je do słoika lub blaszanego pudełka. W tym momencie ciastka są już gotowe do zjedzenia!

  • 6

    Fani czekolady mogą zdecydować się na udoskonalenie ciasteczek i polanie ich samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową. Kąpiel wodna czekolady jest pierwszym krokiem do uzyskania idealnej, gładkiej i pysznej polewy czekoladowej.

  • 7

    Gorzką czekoladę klasyczną 64% E.Wedel pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, metalowej miseczce. Powinna być nieco większa niż średnica garnka, do którego będzie nalana woda.

  • 8

    Napełnij garnek wodą (w ok. ¾ ) i podgrzewaj go na wolnym ogniu. Miseczkę postaw bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą – to właśnie dlatego miseczka powinna mieć nieco większą średnicę.

  • 9

    Wyłóż ciastka na kartkę lub papier do pieczenia. Zestaw czekoladę z garnka i polej nią ciastka. Pozwól czekoladzie zastygnąć na nich, pozostawiając je na kartce przez ok. 5 min.

Oceń przepis:

Z czym kojarzy nam się Szkocja? Z płomienną mową wygłoszoną przez Mela Gibsona w filmie „Breaveheart – Waleczne Serce”, ze szkocką kratą, whisky i kiltami. Szkoci są też znani z niezwykłej przekąski jaką jest shortbread. Te klasyczne, maślane ciasteczka są dostępne w niemal każdym sklepie, jednak często ich skład zostawia wiele do życzenia. Można tam znaleźć m.in. tłuszcze roślinne zamiast masła, chemię i utwardzacze, konserwanty i wzmacniacze smaku. To wszystko sprawia, że ich smak także nie jest idealny. W przypadku tych wykonywanych samodzielnie, w zaciszu swojej kuchni, nie ma tego problemu!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: