Liczba porcji2
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Łatwe

Gorąca czekolada z wiśniówką

Przepis na rozgrzewający napój z gorącej czekolady z wiśniówką warto mieć zapisany w swoim kuchennym przepiśniku. Ze względu na wyjątkowy smak, z czasem na pewno będziesz go odtwarzać z pamięci!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Czekoladę połam na kawałki.

  • 2

    W rondelku podgrzej mleko.

  • 3

    Do ciepłego mleka wrzuć kostki czekolady.

  • 4

    Mieszaj, aby doprowadzić do rozpuszczenia czekolady i połączenia jej z mlekiem.

  • 5

    Dodaj cukier, cały czas mieszając.

  • 6

    Ściągnij garnuszek z kuchenki i dolej wiśniówkę.

  • 7

    W oddzielnym kubku ubij śmietanę do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany.

  • 8

    Przelej czekoladę z wiśniówką do wysokiej szklanki.

  • 9

    Na wierzch wyłóż porcję bitej śmietany.

  • 10

    Udekoruj wiśniami i startą czekoladą.

Oceń przepis:

Większa porcja dla większej przyjemności

Podane w przepisie składniki wystarczą do przyrządzenia kilku porcji smacznego deseru. Jeżeli nie będziesz serwować gorącej czekolady większej ilości osób, tylko np. chcesz w samotności raczyć się jej smakiem, odpowiednio zmniejsz proporcje. Możesz też zdecydować się na inną formę podania. Np. zamiast przelewać do wysokich szklanek (takich jak do latte), umieścić w mniejszych filiżankach do serwowania kawy.

 

Czekolada to picia to coś, czym chcesz się dzielić z innymi. Dlaczego? Ponieważ:

  • przyrządza się ją szybko i łatwo,
  • świetnie smakuje w różnych konfiguracjach,
  • nadaje się jako deser po obiedzie lub słodki podwieczorek,
  • jest idealna o każdej porze roku, szczególnie zimą.

Bezalkoholowa wersja deseru

Gorąca czekolada to napój uwielbiany nie tylko przez dorosłych. Bardzo chętnie piją ją również dzieci. Mając na uwadze zamiłowanie najmłodszych do takich przysmaków, możesz przyrządzić go bez użycia alkoholu. Wystarczy, że w przepisie pominiesz wiśniówkę.

 

Podkręć smak gorącej czekolady

Pitny przysmak, jakim jest gorąca czekolada, świetnie smakuje w wielu różnych odsłonach. Możesz np. przyrządzić go z dodatkiem przypraw – cynamonu, kardamonu, chili, kandyzowanych skórek pomarańczowych. Bardziej wyrazisty czy cudownie delikatny? Możliwości jest wiele, kiedy zdecydujesz się na eksperymenty cukiernicze. Pamiętaj jednak, aby do przyrządzenia bazy, sięgnąć po najlepsze jakościowo składniki, w tym czekoladę E.Wedel.

 

Dodatek wiśniówki do czekolady to tylko jedna z opcji. Możesz też pokusić się o akcent alkoholowy w postaci:

  • rumu,
  • wódki,
  • likieru amaretto lub waniliowego,
  • ajerkoniaku.

Jeżeli masz domowej produkcji nalewkę – jej także możesz użyć. Doskonale sprawdzi się także likier czekoladowy z tego przepisu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/likier-czekoladowy/.

 

Do tak przygotowanego deseru czekoladowego z odrobiną alkoholu możesz zaserwować też inne smakołyki – kruche ciasteczka, biszkopty, ciastka migdałowe lub posypane cukrem.

Mamy też propozycję ekspresowego deseru dla osób, które lubią gotowe rozwiązania. Jest nim Czekolada Pitna Gorzka E.Wedel, rozpuszczalna w mleku i śmietance. Samodzielnie ustalisz, w jakich proporcjach i temperaturze przygotujesz ten przysmak.

 

Gorąca czekolada z wiśniówką to jeden z deserów, które raz wypróbowane na pewno na dłużej zagoszczą w Twoim menu. Warto pamiętać o nim, kiedy planujesz spotkanie z przyjaciółmi, zapraszasz znajomych na obiad z deserem lub po prostu najdzie Cię ochota na „coś słodkiego”. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: