Liczba porcji3
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Średnie

Gorąca czekolada z karmelową niespodzianką

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 45 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 160 g czekolady Mocno Mlecznej E. Wedel,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 400 ml mleka (najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2%),
  • szczypta soli,
  • 180 g solonego karmelu,
  • 150 g cukru,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozpuść oba rodzaje czekolad w rondelku.

  • 2

    Dolej mleko i podgrzej mieszankę na średnim ogniu.

  • 3

    Po rozpuszczeniu czekolady dodaj kakao ciemne z Ghany E.Wedel i dokładnie wymieszaj.

  • 4

    Przełóż kilka łyżeczek mieszanki do drugiego rondelka.

  • 5

    Dodaj do drugiego rondelka karmel i poczekaj do jego rozpuszczenia.

  • 6

    Pomieszaj zawartość obu rondelków.

  • 7

    Wydziel odrobinę czekolady połączonej z karmelem i dodaj do niej śmietankę w celu uniknięcia zwarzenia.

  • 8

    Wlej czekoladę z powrotem do garnka i pomieszaj.

  • 9

    Dopraw szczyptą soli.

  • 10

    Przelej gotowy napój do wysokiego naczynia.

Oceń przepis:

JAK PRZYGOTOWAĆ SOLONY KARMEL?

Solony karmel jest bardzo prosty do zrobienia w warunkach domowych. W garnku, na średnim ogniu, podgrzewamy cukier, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Następnie dodajemy masło i cały czas mieszamy, aby wszystko idealnie się połączyło. W końcu dodajemy śmietankę kremówkę i wszystko dokładnie mieszamy, aż otrzymamy konsystencję sosu. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy soli i koniec. Oto nasz solony karmel!

Przygotowany napój powinien wystarczyć na nawet 2-3 kubki. Warto pozostawić również trochę wolnej przestrzeni w naczyniu, gdzie zmieści się, np. bita śmietana.

O czym trzeba pamiętać, przygotowując gorącą czekoladę?

Aby gorąca czekolada miała odpowiedni smak, konieczne jest zastosowanie wysokiej jakości składników. Warto zadbać o wybór odpowiedniej czekolady, która jest głównym składnikiem całego napoju. Istotne okazuje się również ogrzanie śmietanki do temperatury pokojowej przed jej pomieszaniem z pozostałymi elementami. Wówczas zminimalizujesz ryzyko zwarzenia, a gotowy deser będzie jeszcze lepszy.

Czekoladę Gorzką Klasyczną 64% E. Wedel można zamienić również na bardziej mleczny wariant, a jeśli wolisz instensywniejsze i mocniejsze smaki – bardziej gorzki. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji i tego, na jaki rodzaj czekolady masz aktualnie ochotę w domu. Warto jednak zadbać o to, by konsystencja gotowego napoju nie była zbyt gęsta. W takim przypadku picie byłoby utrudnione, a płyn przypominałby bardziej mus czekoladowy.

 

Gorąca czekolada z karmelem to deser pozwalający na dość proste zmodyfikowanie. Do takiego napoju można dodać wiele innych składników lub swobodnie zmieniać proporcje podstawowych produktów według uznania. Dzięki temu, w łatwy sposób dostosujesz deser do aktualnych okoliczności i własnych preferencji.

Jak podawać gorącą czekoladę z karmelem?

Czekolada do picia komponuje się idealnie z wieloma składnikami. Zamiast solonego karmelu możesz również rozpuścić popularne cukierki krówki i dodać do nich sól. Jeśli nie lubisz takich smaków, słodka wersja również sprawdzi się doskonale. Czekoladę warto wzbogacić również o dodatki, które pozwolą na estetyczne udekorowanie deseru.

Świetnym wyborem będzie, np. bita śmietana. Należy umieścić ją na wierzchu gorącej czekolady, a dla jeszcze lepszego efektu smakowego, posypać ją wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi orzechami lub włożyć do niej Ptasie Mleczko® Mini Waniliowe. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia!

W przypadku napoju przygotowywanego w okresie zimowym dobrym wyborem będzie także postawienie na przyprawy korzenne, które nadadzą gorącej czekoladzie bardzo ciekawych aromatów i walorów smakowych.

 

Istnieje także opcja zmodyfikowania wnętrza czekolady do picia. W tym celu należy umieścić w niej kawałki pokruszonych krówek, najlepiej wtedy, gdy płyn jest jeszcze ciepły. Wówczas warto jednak postawić wyłącznie na gorzki wariant czekolady lub zmniejszyć ilość karmelu. Im więcej tego składnika w różnych formach, tym słodszy napój. Trzeba wziąć to pod uwagę podczas modyfikowania składników i wzbogacania deseru o dodatkowe produkty. Wówczas całość pozostanie odpowiednio zbilansowana, cechując się niepowtarzalnym smakiem, idealnym na zimowe wieczory.

 

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: