Liczba porcji4
Łączny czas:10 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:10 min
Poziom trudności:Łatwe

Gorąca czekolada z karmelem i solą morską

Chłodne wieczory to doskonała okazja do tego, aby sięgnąć po coś bardzo pysznego i aromatycznego. Coś co rozgrzeje, doda energii i rozpieści zmysły. Gorąca czekolada z karmelem i solą morską to doskonały wybór! Sprawdź, jak przygotować idealny napój, który pobudzi i wniesie do ponurego dnia odrobinę przyjemności.

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotuj karmel: do garnka z grubym dnem wsyp cukier.

  • 2

    Równomiernie rozprowadź go na dnie i podgrzej.

  • 3

    Zacznij mieszać dopiero, gdy cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor.

  • 4

    Kiedy cukier będzie miał brązowy kolor, dodaj wodę i energicznie wymieszaj.

  • 5

    Następnie wlej śmietankę i gotuj przez 3-4 minuty.

  • 6

    Na koniec dodaj masło i sól.

  • 7

    Wyłącz palnik, kiedy składniki się połączą.

  • 8

    Gorący karmel jest gotowy do spożycia.

  • 9

    Zacznij przygotowywać czekoladę. Wszystkie czekolady pokrój na drobne kawałki.

  • 10

    Do garnka wlej mleko i podgrzej.

  • 11

    Kiedy płyn będzie ciepły, wsyp połamane czekolady i zacznij delikatnie mieszać, do momentu aż składniki się połączą.

  • 12

    Do rozpuszczonych czekolad dodaj kakao i energicznie roztrzep produkty, aby usunąć grudki.

  • 13

    Kilka łyżek czekoladowej masy przelej do osobnego naczynia i dodaj do niego karmel.

  • 14

    Podgrzej składniki, aby się połączyły w płynny sos.

  • 15

    Gorący karmel wlej do czekolady i bardzo dokładnie wymieszaj.

  • 16

    Tak przygotowany napój wlej do wysokich szklanek i posyp na wierzchu solą.

  • 17

    Jeśli masz ochotę udekoruj wierzch bitą śmietaną oraz pozostałym karmelem.

Oceń przepis:

Jak nie zwarzyć gorącej czekolady podczas przygotowania?

Aby czekolada mogła zachować swoje właściwości, należy dbać o jej właściwą temperaturę podczas podgrzewania. Powinna być rozpuszczana w maksymalnie 50℃. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że od masy kakaowej oddzieli się tłuszcz i składniki będą do wyrzucenia.

Kiedy rozpuszczasz czekoladę w kąpieli wodnej, zwróć uwagę, czy naczynie nie dotyka tafli wody. Jeśli tak, to natychmiast podnieś miskę i ustaw ją wyżej, wylej wodę z garnka lub zmniejsz moc palnika. Wiele osób ogrzewa czekoladę np. w mikrofali. To szybki i sprawdzony sposób, jednak najpierw zadbaj o najmniejszą moc i najkrótszy czas grzania. Dzięki temu będziesz mógł stale kontrolować stopień rozpuszczenia się produktu.

Jeśli czekolada się zwarzyła i oddzielił się tłuszcz, szybko wyłącz palnik i dodaj łyżkę lub dwie zimnego mleka. Wymieszaj energicznie składniki i zobacz, jak Twój napój nabiera idealnie gładkiej konsystencji. Szczegółowe porady na temat, jak zrobić doskonałą gorącą czekoladę znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/.

 

Jak urozmaicić smak gorącej czekolady z karmelem?

Szukasz pomysłu na urozmaicenie ulubionego deseru? A może chcesz zaskoczyć gości niepowtarzalnym smakiem gorącej czekolady? Zamiast słonego karmelu, możesz wykorzystać także szczyptę lub dwie papryczki chilli – w zależności od ilości napoju.

Dobrym pomysłem jest także dodanie kieliszka alkoholu np. likieru kawowego lub smakowej wódki. Zrób to na końcowym etapie, aby alkohol nie wyparował pod wpływem ciepła. Taki napój z pewnością pomoże Ci się odprężyć i zrelaksować po całym dniu pracy. To także dobry wybór np. na przyjęcie ze znajomymi.  Pamiętaj o tym, żeby nie podawać alkoholu dzieciom i kobietom w ciąży.

A jeśli lubisz dawkę pozytywnej energii o poranku, to przygotuj gorącą czekoladę z dodatkiem małego espresso. Duża dawka kofeiny od razu "postawi Cię na nogi", a słodki płyn doda energii i zapału do działania. Warto wykorzystać ten przepis w codziennych sytuacjach!

 

Jak podawać gorącą czekoladę z karmelem?

Napój najlepiej smakuje zaserwowany w dużych, ceramicznych kubkach, które doskonale chronią przed utratą ciepła. Dzięki temu będziesz mógł dłużej cieszyć się rozgrzewającym płynem. Na wierzch dodaj bitą śmietanę, odrobinę karmelu i pianki marshmallow, a stworzysz wspaniały deser, prosto z luksusowej kawiarni.

Możesz także podać gorącą czekoladę w wysokich szklankach z uchem. Na dno dodaj łyżkę karmelu i zalej gorącą czekoladę. Przez przezroczyste ścianki będziesz mógł obserwować, jak obie warstwy łączą się w pyszny płyn.

Wypróbuj ten przepis już dziś, a z pewnością nie pożałujesz!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: