Jak udekorować gorącą czekoladę w korzennym wydaniu?
Gorąca czekolada smakuje jeszcze lepiej, gdy jest estetycznie podana. Najprostszym sposobem na uzyskanie ciekawego efektu wizualnego jest spienienie masy przed przelaniem do naczynia – wystarczy, że użyjesz trzepaczki do jajek. Możesz także udekorować szklankę plasterkiem pomarańczy, nacinając ją w jednym miejscu i zaczepiając o krawędź naczynia, podobnie, jak robi się w przypadku koktajli.
Do dekoracji doskonale sprawdzi się też bita śmietana. Można przygotować ją ze zwykłej śmietanki lub sięgnąć po gotowy produkt. Bita śmietana jest również doskonałą bazą dla wielu innych dodatków. Warto posypać ją przyprawami korzennymi, które podkreślą zimowy charakter napoju. Idealnie sprawdzą się też pokruszone ciasteczka korzenne bądź wiórki czekoladowe. Jeśli jednak nie masz ich w zasięgu ręki – odrobina chilli lub szczypta kakao wystarczy.
Jak zmodyfikować przepis na gorącą czekoladę z pomarańczą i goździkami?
Czekolada do picia może być modyfikowana na wiele sposobów. Jeśli lubisz eksperymenty, możesz zastąpić pomarańczę mandarynką. Napój wyjdzie wtedy nieco słodszy, zwłaszcza że nie będziesz mieć do dyspozycji skórki z pomarańczy. Aby nieco zrównoważyć zamianę owoca, możesz dodać łyżeczkę startego imbiru, który nada gorącej czekoladzie nieco pikanterii.
Nie bój się eksperymentować z czekoladą – pamiętaj jednak o tym, że jej jakość ma ogromne znaczenie. Wybierz produkty E.Wedel, by mieć pewność, że smak napoju będzie zniewalający! Jeśli nie lubisz wariantów gorzkich, postaw na czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną lub E.Wedel Mocno Mleczną. Doskonale sprawdzi się też czekolada E.Wedel Karmelowa czy czekolada E.Wedel Biała.
Mleko możesz zastąpić większą ilością śmietanki, zwłaszcza jeśli chcesz, by deser wyszedł bardziej słodki, nie tracąc przy tym posmaku gorzkiej czekolady. W roli bazy do przygotowania napoju świetnie spiszą się też napoje roślinne, co jest dobrą alternatywą, np. dla osób nietolerujących laktozy. Możesz również zrezygnować z kakao i postawić wyłącznie na rozpuszczoną czekoladę. Wszystko zależy od Ciebie.
Komentarze