1/4 czekolady zetrzyj na drobne wiórki i odłóż. Pozostałą podziel na kostki.
Czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel pokruszoną w kostki rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz, aby czekoladki pięknie połyskiwały, upewnij się, że rozgrzeje się do 45-48°C.
Do tak roztopionej czekolady dodaj wiórki i wymieszaj całość, aż powstanie gładka masa.
Ponownie rozgrzej czekoladę do 31-32°C i odstaw.
Przygotuj silikonową foremkę na pralinki.
Weź silikonowy pędzelek i posmaruj ścianki foremki cienką warstwą czekolady.
Wstaw na chwilę do lodówki. Wyjmij i nałóż drugą warstwę w podobny sposób.
Wstaw z powrotem do lodówki.
W międzyczasie przygotuj krem na pralinki czekoladowe.
Zmiksuj masło orzechowe z serkiem mascarpone oraz cukrem na gładką, jednolitą masę.
Włóż krem do rękawa cukierniczego.
Wyjmij pralinki czekoladowe z lodówki i wypełnij przygotowanym kremem.
Wstaw ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin, do stężenia kremu.
Roztop jeszcze raz pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej.
Wyjmij pralinki czekoladowe z lodówki i przygotuj z roztopionej czekolady „wieczka” – zakrywające ich wierzch. Rozprowadź masę przy pomocy łopatki silikonowej.
Jeszcze raz włóż pralinki czekoladowe do lodówki, aż do ostatecznego stężenia.
Wyjmij foremkę silikonową z pralinkami i delikatnie powyciągaj pralinki, np. na talerzyk. Serwuj gościom.
Pamiętaj: ponieważ do wykonania kremu orzechowego wykorzystałeś serek mascarpone, pralinki czekoladowe warto przechowywać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu maksymalnie 2-3 dni od przygotowania.
W jaki sposób urozmaicić przepis na pralinki czekoladowe z kremem orzechowym?
Jak zdążyłeś zauważyć, samo przygotowanie pralinek czekoladowych z kremem nie jest trudnym zadaniem – wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Ale skoro tak, może zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić dodatkowo tę recepturę? Jest na to kilka bardzo prostych sposobów. Jakich?
Możliwości jest zatem bez liku.
Pamiętaj również, aby:
Nie pozostaje więc nic, jak zacząć eksperymentować i przekonać się, że domowe pralinki mogą smakować fenomenalne, a ich przyrządzenie jest łatwiejsze niż może się wydawać. Życzymy smacznego!
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: