Liczba porcji8
Łączny czas:15 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Domowe pralinki czekoladowe z kremem orzechowym w środku

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 50 g niesolonego masła orzechowego
  • 150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 40 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    1/4 czekolady zetrzyj na drobne wiórki i odłóż. Pozostałą podziel na kostki.

  • 2

    Czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel pokruszoną w kostki rozpuść w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz, aby czekoladki pięknie połyskiwały, upewnij się, że rozgrzeje się do 45-48°C.

  • 3

    Do tak roztopionej czekolady dodaj wiórki i wymieszaj całość, aż powstanie gładka masa.

  • 4

    Ponownie rozgrzej czekoladę do 31-32°C i odstaw.

  • 5

    Przygotuj silikonową foremkę na pralinki.

  • 6

    Weź silikonowy pędzelek i posmaruj ścianki foremki cienką warstwą czekolady.

  • 7

    Wstaw na chwilę do lodówki. Wyjmij i nałóż drugą warstwę w podobny sposób.

  • 8

    Wstaw z powrotem do lodówki.

  • 9

    W międzyczasie przygotuj krem na pralinki czekoladowe.

  • 10

    Zmiksuj masło orzechowe z serkiem mascarpone oraz cukrem na gładką, jednolitą masę.

  • 11

    Włóż krem do rękawa cukierniczego.

  • 12

    Wyjmij pralinki czekoladowe z lodówki i wypełnij przygotowanym kremem.

  • 13

    Wstaw ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin, do stężenia kremu.

  • 14

    Roztop jeszcze raz pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej.

  • 15

    Wyjmij pralinki czekoladowe z lodówki i przygotuj z roztopionej czekolady „wieczka” – zakrywające ich wierzch. Rozprowadź masę przy pomocy łopatki silikonowej.

  • 16

    Jeszcze raz włóż pralinki czekoladowe do lodówki, aż do ostatecznego stężenia.

  • 17

    Wyjmij foremkę silikonową z pralinkami i delikatnie powyciągaj pralinki, np. na talerzyk. Serwuj gościom.

Oceń przepis:

Pamiętaj: ponieważ do wykonania kremu orzechowego wykorzystałeś serek mascarpone, pralinki czekoladowe warto przechowywać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu maksymalnie 2-3 dni od przygotowania.

 

W jaki sposób urozmaicić przepis na pralinki czekoladowe z kremem orzechowym?

Jak zdążyłeś zauważyć, samo przygotowanie pralinek czekoladowych z kremem nie jest trudnym zadaniem – wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Ale skoro tak, może zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić dodatkowo tę recepturę? Jest na to kilka bardzo prostych sposobów. Jakich?

  • Umieść w każdej pralince migdała lub orzeszka, przed zalaniem jej wnętrza kremem orzechowym.
  • Zamień czekoladę gorzką na mleczną, aby powstały jeszcze słodsze czekoladki. Ale uwaga! W takiej sytuacji temperatura temperowania nie powinna przekroczyć 41-43°C!
  • W dodatkowy sposób udekoruj swoje pralinki czekoladowe – możesz np., już po wyjęciu ich z formy, „namalować” na nich wzorki białą lub karmelową czekoladą.
  • Zamień masło orzechowe na pistacjowe lub spróbuj przygotować krem orzechowy z wykorzystaniem bitej śmietany (zamiast mascarpone).
  • Pomyśl również o stworzeniu gęstszej wersji kremu – do jej przygotowania będziesz potrzebować roztopionego masła, masła orzechowego oraz cukru.
  • Dodaj do kremu przyprawy. Intensywny, orzechowy smak możesz przełamać np. odrobiną kawy lub cynamonu.
  • Jeżeli przygotowujesz praliny dla dorosłych łasuchów, krem możesz także wzbogacić nutą alkoholu. Świetnie sprawdzi się likier orzechowy, rum lub amaretto. W wersji odpowiedniej dla dzieci smak możesz wzbogacić odrobiną mocnej herbaty lub espresso.

Możliwości jest zatem bez liku.

Pamiętaj również, aby:

  • dobrze schładzać kolejne warstwy czekolady – tak, aby pralinki zyskały stabilną osłonkę,
  • delikatnie wyjmować gotowy deser z formy – to moment, w którym może dojść do pokruszenia czekoladek,
  • zadbać o elegancką ekspozycję smakołyku – dobrym pomysłem jest umieszczenie go na stylowej paterze albo jednokolorowym, najlepiej białym talerzyku.

Nie pozostaje więc nic, jak zacząć eksperymentować i przekonać się, że domowe pralinki mogą smakować fenomenalne, a ich przyrządzenie jest łatwiejsze niż może się wydawać. Życzymy smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: