Jak zrobić paluszki drożdżowe?
30 min
4 porcje
Łatwe
Przekąski

Jak zrobić paluszki drożdżowe?

Paluchy to idealna przekąska na wiele okazji: czy to wieczór przy filmie, rodzinny wypad na działkę, czy oglądanie meczu ze znajomymi. To wprost uniwersalny smakołyk. Są wygodne do podania – zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie dipów i sosów. Poznaj przepis na paluchy drożdżowe, które znikają w mgnieniu oka!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Paluchy drożdżowe (znane także jako grissini) to chrupiące paluszki chlebowe wywodzące się z Włoch. Według tradycyjnego przepisu wyrabia się je na bazie ciasta drożdżowego nieprzerwanie już od XIV w. Swoją popularność drożdżowe paluchy zawdzięczają ogromnej uniwersalności. Podawane z różnymi sosami są idealną przekąską.

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia?

Zwróć uwagę na te kilka rzeczy, by Twoje paluchy drożdżowe były jeszcze lepsze:

Wyrabianie ciasta

Nie skracaj czasu potrzebnego na zagniatanie ciasta. Ciasto drożdżowe go potrzebuje  – tak samo do wygniatania jak i do wyrośnięcia. Daj mu czas, a odwdzięczy się pięknymi i pysznymi wypiekami.

Potrzebne składniki

Prostota, z jaką przygotowuje się drożdżowe paluchy, to ogromny atut tej pysznej przekąski. Dzięki nieskomplikowanej recepturze szybko i bez problemu przyrządzisz je jako smakołyk dla dzieci, na imprezę czy wieczór filmowy. Trochę drożdży, mąki pszennej, wody i dodatków nada smaku Twojemu przyjęciu i spotkaniu.

Smakowe dodatki

Drożdżowe paluszki smakują wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko. Najprostszy sposób na podkręcenie smaku chrupiącej przekąski polega na obsypaniu jej przyprawami tuż przed upieczeniem. Możesz do nich dodać sól gruboziarnistą, mak, sezam czarny, czarnuszkę, paprykę wędzoną czy zioła, takie jak tymianek, oregano czy rozmaryn. Możesz też je posypać granulowanym czosnkiem lub cebulą. Nie musisz wcale wybierać jedynego słusznego dodatku. Wyrośnięte ciasto możesz przecież podzielić na kilka części i z każdej uformować paluchy drożdżowe o innym smaku. W prosty sposób przyszykujesz pyszne przekąski trafiające w gust każdego z Twoich gości.

Na to uważaj, gdy robisz paluchy drożdżowe!

Choć to prosta receptura, która zawsze się udaje, jest kilka rzeczy, których warto dopilnować, w tym:

Czas pieczenia

Piekarnik, w którym pieczesz paluszki drożdżowe, rozgrzej do temperatury 200°C. Zrób to najpóźniej przed formowaniem paluchów, gdy ciasto drożdżowe wyrośnie. Dzięki temu po skończeniu paluchów będzie już nagrzany. Gotowe paluchy trzymaj w piekarniku maksymalnie 15 minut. Pilnuj czasu, który spędzą w środku – chwila nieuwagi może sprawić, że paluchy zbyt mocno się przypieką i będą przypalone. Wyjmij je, gdy się zarumienią i nabiorą złocistego koloru.

Grubość rozwałkowania

Gdy ciasto na paluchy drożdżowe podwoi swoją objętość, podziel je na równe, wąskie i długie paski. Każdy z pasków skręć lekko wokół własnej osi. Staraj się, by nie były one zbyt grube. W trakcie pieczenia może okazać się, że paluszki chlebowe będą rumiane z wierzchu, a surowe w środku. Zadbaj też o to, by Twoje paluchy drożdżowe miały w miarę równą grubość. Gdy zrobisz kilka grubych, później będziesz próbował/próbowała robić coraz cieńsze i razem umieścisz je w piekarniku, jedne mogą być dobrze wypieczone, inne spalone lub surowe. Jeśli widzisz, że paluchy są różnej grubości i nie chcesz ich kręcić na nowo, pogrupuj je i upiecz w dwóch seriach.

Chrupkość paluchów

Sekret przepisu na paluchy drożdżowe tkwi w odpowiedniej ilości użytej mąki. Zbyt duża jej ilość sprawi, że drożdżowa przekąska po upieczeniu nie będzie przyjemnie chrupiąca, a twarda. Pamiętaj więc, by ciasta na paluchy chlebowe nie podsypywać niepotrzebnie mąką podczas rozwałkowywania. Za dużo mąki sprawi, że paluchy konsystencją będą bardziej przypominać drewno niż drożdżowy, kruchy wypiek, a tego nie chcemy.

Z czym podać paluchy drożdżowe?

Do upieczonych paluchów możesz zaserwować w niewielkich miseczkach różne dipy i sosy, zarówno na słodko, jak i na słono (oczywiście stosownie do przypraw użytych do pieczenia). Na słodko idealnie sprawdzą się świetnie:

  • konfitury i dżemy;
  • jogurty i serki owocowe;
  • słodkie kremy, na przykład czekoladowy lub karmelowy
  • rozpuszczona czekolada o dowolnym smaku.

Gdy robisz paluchy na słodko, upiecz je z sezamem (białym lub czarnym), z makiem lub obsyp delikatnie cynamonem.

Przy słonych dodatkach masz nieco szersze pole do popisu. Oto kilka propozycji:

  • oliwa z oliwek – proste i szybkie rozwiązanie;
  • guacamole – dla ojczyzny grissini być może kontrowersyjny dodatek, jednak pasta z awokado o charakterystycznym smaku sprawdzi się idealnie;
  • sos pomidorowy – wymieszaj nieco passaty z czosnkiem, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i... dodatek gotowy;
  • sosem czosnkowy – tu przyda Ci się mały jogurt naturalny, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz i bazylia lub oregano. Coś pysznego dla fanów ostrzejszych kuchennych wrażeń;
  • sos serowy, salsa, także gotowe dipy – przy napiętym grafiku oszczędzi zmartwień o czas ich przygotowania.

Do jakich potraw pasują paluchy drożdżowe?

Masz już paluchy z posypkami wszelkiego rodzaju, dipami i dodatkami, ale... Czy to wszystko? Otóż, nie. Paluchy drożdżowe królują na przyjęciach i wieczorach filmowych, ale nie sprawują tej władzy niepodzielnie. Świetnie uzupełniają się z deskami serów i wędlin wypełnionymi oliwkami i winogronami. Są pysznym dodatkiem do sałatek i do zup (zwłaszcza do kremów). Świetnie komponują się także z winem wytrawnym i półwytrawnym. Patrząc na ich szerokie zastosowanie, trudno się dziwić, że cieszą się popularnością od niemal sześciu stuleci.

Komentarze