Liczba porcji10
Łączny czas:4 godz. 0 min
Przygotowanie:25 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Średnie

Domowe lody czekoladowe z owocami leśnymi

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Podgrzej w garnku mleko zagęszczone, a następnie zdejmij z palnika.

  • 2

    Posiekaj czekoladę i dorzuć do mleka.

  • 3

    Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady.

  • 4

    Wymieszaną masę pozostaw do wystudzenia. Po wystudzeniu – wstaw do lodówki na ok. 60 minut.

  • 5

    Ubij słodką śmietankę, stopniowo dodając część cukru (40 g).

  • 6

    Połącz ubitą śmietankę ze schłodzoną masą.

  • 7

    Posiekaj owoce leśne na drobniejsze kawałki.

  • 8

    Wrzuć owoce do rondelka wraz z pozostałą ilością cukru.

  • 9

    Zagotuj, aż większość wody odparuje, a uzyskana masa będzie gęsta, niemalże o konfiturowej konsystencji.

  • 10

    Zdejmij owoce z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  • 11

    Zimne owoce pomieszaj z przygotowaną masą czekoladową.

  • 12

    Przełóż masę do dużego pojemnika (lub kilku mniejszych) i włóż do zamrażarki.

  • 13

    Schładzaj lody przez co najmniej cztery godziny. Co ok. 30 minut przemieszaj zawartość pojemniczków, by napowietrzyć masę (możesz także użyć maszynki do lodów, która zrobi to za Ciebie).

Oceń przepis:

Jakie owoce sprawdzą się najlepiej w przypadku lodów czekoladowych?

Do lodów czekoladowych można dodać niemal każde owoce. Jeśli chcesz, by deser był naprawdę orzeźwiający, postaw na poziomki, maliny, borówki czy jeżyny. Dobrym pomysłem jest też dodanie do niego truskawek, jagód czy wiśni. Wszystko zależy od tego, jakie owoce znajdziesz w sklepie lub masz aktualnie w domu . A jeśli chcesz przygotować lody z owocami, na które nie ma aktualnie sezonu, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po mrożonki!

 

Tak naprawdę wybór owoców ogranicza jedynie Twoja wyobraźnia. Są one tylko smakowitym dodatkiem, który ma urozmaicić doznania smakowe płynące z jedzenia lodów czekoladowych. Niezależnie od tego, na jakie dodatki się zdecydujesz, lody przygotowuje się zawsze w taki sam sposób.

Jak podawać lody czekoladowe z owocami leśnymi?

Lody czekoladowe są świetnym dodatkiem do gorących ciast, dopiero co wyciągniętych z piekarnika. Będą pasowały idealnie jako dodatek do brownie lub szarlotki na ciepło. Są świetnym wyborem nie tylko w trakcie letnich miesięcy, ale to właśnie w gorące dni mamy na nie największą ochotę.

 

Lody czekoladowe można umieścić w gotowych wafelkach zarówno klasycznych, jak i cukrowych. Jeśli chcesz podawać je w pucharkach, poświęć kilka minut na ich udekorowanie. Doskonale sprawdzą się świeże owoce leśne, ułożone na wierzchu lodów, pokruszone orzechy czy listki świeżej mięty. Wierzch lodów czekoladowych można również polać polewą w dowolnym smaku. Jeśli wolisz bardziej finezyjne dekoracje, dobrym rozwiązaniem są gotowe ozdoby, np. rurki waflowe lub czekoladowe figurki.

 

Taki deser sprawdzi się zarówno w trakcie spotkań towarzyskich, jak i upalnych dni spędzanych w pojedynkę. Po gotowe lody można bowiem sięgnąć w dowolnym momencie, bez względu na porę roku.

O czym trzeba pamiętać, przygotowując lody czekoladowe?

Podczas przygotowywania lodów czekoladowych z owocami leśnymi trzeba uważać na temperaturę składników. Ciepła śmietanka nie ubije się, a dodanie gorącej masy owocowej może spowodować zwarzenie całej mieszanki. Pamiętaj również o tym, by  ugotować owoce przed dodaniem ich do deseru. Dzięki temu lody będą miały aksamitną, rozpływającą się w ustach konsystencję

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: