Do ciasta marchewkowego pasuje wiele dodatków. Jest ono przygotowywane z prostych składników, zostaje tu więc sporo miejsca na różne urozmaicenia, które nadadzą mu niepowtarzalnego smaku. Skorzystaj z kilku pomysłów podanych poniżej!
Przyprawy korzenne na ciasto marchewkowe
W przepisie znajdziesz cynamon i gałkę muszkatołową, ale jeśli preferujesz imbir i na przykład kardamon, nic nie stoi na przeszkodzie, by je podmienić lub pokusić się o mieszankę przypraw korzennych własnej roboty. Dzięki nim ciasto nie tylko będzie cudownie smakować, ale też pięknie pachnieć.
Mąka niejedno ma imię
Ciasto marchewkowe dietetyczne to pyszne kulinarne wyzwanie. Choć w przepisie podana jest mąka razowa, możesz je też zrobić na mące pszennej. Równie dobrze możesz wykorzystać mąkę owsianą, czyli po prostu zmielone płatki owsiane – w tym cieście sposób przygotowania będzie zależeć głównie od Twoich preferencji smakowych.
Ciasto marchewkowe fit – dodatki
Miód, marchewka, mąka, orzechy... To najprostszy zestaw składników na ciasto marchewkowe. Dodatek orzechów nie jest jednak jedyną opcją, aby je pięknie udekorować. Ciasto marchewkowe możesz wzbogacić na wiele sposobów.
Trochę pomarańczy
Cytrusy i marchewka w jednym przepisie? Owszem! Do ciasta marchewkowego możesz użyć soku z pomarańczy (około 150 ml dla smaku i aromatu) lub skórki. Jeśli korzystasz ze świeżej skórki z pomarańczy, umyj dokładnie cały owoc (najlepiej wybierz niewoskowany), nawet z użyciem specjalnej szczoteczki. Gdy skończysz, osusz go za pomocą ręcznika kuchennego i zetrzyj skórkę na tarce. Możesz umieścić ją we wnętrzu ciasta marchewkowego lub posypać wierzch, który będzie pięknie się prezentował razem z orzechami na jasnym kremie.
Fit ciasto marchewkowe z orzechami
Jeśli chodzi o ciasto marchewkowe, orzechy możesz dodać zarówno do środka, jak i na górę wypieku. Masz więcej miodu? Zrób masę orzechową z dwóch składników. Jak to zrobić? Przygotuj około 250 g orzechów (nerkowce, włoskie, migdały – jakie tylko lubisz) i posiekaj na mniejsze kawałki. Umieść je na rozgrzanej patelni i wymieszaj z miodem.
Uważaj, by nie trzymać orzechów na ogniu zbyt długo, gdyż zrobią się wtedy gorzkie. Zadbaj też o to, by jak najdokładniej obrać je ze skórek. Razem z miodem utworzą słodką masę, którą po lekkim przestudzeniu możesz umieścić na ubitej śmietance. Wszystkie smaki rozkosznie się wymieszają, dając Ci dietetyczne ciasto marchewkowe, w którym brak dodatku białego cukru nie będzie minusem, lecz atutem.
Gotowe ciasto marchewkowe przechowuj w lodówce. Smacznego!
Komentarze