Jak widzisz, ten słodki mus przygotujesz w dosłownie kilka minut, z podstawowych składników – znajdziesz je w każdej kuchni.
Co zrobić, aby mus czekoladowy z awokado się udał?
Podstawą sukcesu tej receptury jest… odpowiedni owoc awokado. Przede wszystkim musi być ono bardzo, bardzo dojrzałe. Po czym to poznać? Dojrzały owoc jest bardzo miękki. Jeśli odczuwasz, że Twoje awokado jest lekko twardawe, poczekaj do następnego dnia. Proces mięknięcia awokado możesz przyspieszyć, owijając owoc folią aluminiową. Nie idź jednak w tym zakresie na kompromisy, ponieważ nie do końca dojrzałe awokado zepsuje smak całego deseru.
Równie ważne jest dobranie kakao o autentycznym, intensywnym smaku – takie, które nada deserowi zaskakująco czekoladowy i intensywny posmak.
Jak można zmienić ten przepis?
Chcesz poeksperymentować z przepisem na czekoladowy mus z awokado? Dobry pomysł! Przed Tobą wiele możliwości wbogacenia tej receptury. Co zrobić?
Przede wszystkim możesz zmienić mleko sojowe lub migdałowe na inne. Jeżeli deser ma być serwowany osobom niebędącym na diecie eliminacyjnej, możesz spokojnie wykorzystać mleko krowie. Koniecznie sięgnij po to pełnotłuste, które podkreśli kremowość powstałego musu.
Możesz także:
- podkręcić smak musu –np. poprzez dodanie do mieszanki odrobiny chilli lub kardamonu, które perfekcyjnie komponują się z kakao ciemnym z Ghany E.Wedel i awokado,
- dodać do deseru prawdziwą czekoladę, np. czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel – zanim trafi do mieszanki, podgrzej ją w kąpieli wodnej, a dopiero potem dodawaj do musu. Możesz ją również wzbogacić o kilka łyżek śmietany kremówki,
- pobawić się proporcjami składników – deserowi nie zaszkodzi kilka łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel więcej,
- wmieszać do musu swoje ulubione orzechy, które dodadzą całości ciekawego efektu chrupkości – upewnij się wtedy jednak, że deser będzie przez odpowiednio długi czas blendowany.
Podaj mus czekoladowy z awokado w estetyczny sposób!
Mus czekoladowy z awokado szybko stanie się hitem wśród Twoich gości. Szanse na wywołanie efektu „wow” wzrosną, jeżeli zadbasz nie tylko o odpowiednie przygotowanie tego deseru, ale także jego ciekawe i nietuzinkowe zaserwowanie. Jak to zrobić?
- Wybierz odpowiednie naczynia – niech będą to np. duże kieliszki do czerwonego wina lub stylowe pucharki ze szkła.
- Uważnie wyłóż deser do szkła – tak, aby nie zabrudzić jego ścianek. Jeżeli już do tego dojdzie, delikatnie przetrzyj je przy pomocy ręcznika papierowego.
- Zadbaj o dodatkową dekorację – w podstawowej wersji może to być np. listek mięty. Dodatkowo, możesz też przygotować krem z bitej śmietany i mascarpone. Dobrym pomysłem jest też zaserwowanie musu w towarzystwie świeżych owoców sezonowych.
- Schłodź deser przed podaniem – to szczególnie ważne, gdy serwujesz go latem.
Jeśli zadbasz o tych kilka szczegółów, zyskasz pewność, że czekoladowy mus z awokado będzie deserem, który Twoi goście absolutnie pokochają!
Komentarze