Przygotowanie lodowego deseru czekoladowego to proste zadanie, z którym poradzisz sobie w dosłownie kilka minut, tuż przed wizytą gości. Dlatego warto mieć zawsze pod ręką opakowanie lodów czekoladowych oraz kilka „zapasowych” tabliczek czekolady E.Wedel. Przy wykorzystaniu tych prostych składników przygotujesz smaczny, orzeźwiający, a zarazem intensywny deser.
Jak urozmaicić ten czekoladowy deser lodowy?
Czekoladowy deser lodowy ze świeżymi owocami i polewą czekoladową możesz oczywiście urozmaicić na wiele sposobów. Popuść wodze fantazji i poeksperymentuj ze smakami! Możesz nie tylko zmieniać listę owoców, które trafią do pucharków (spróbuj także tych bardziej egzotycznych, np. mango, kaki czy liczi), ale także z innymi składnikami. Co powiesz np. na to, aby:
- połączyć w jednym pucharku kilka smaków lodów – np. obok tych czekoladowych mogą się pojawić Lody E.Wedel Kusząca Wanilia, Chrupki Karmel lub Rajska Truskawka?
- do bitej śmietany dodać łyżkę stołową kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, które nada jej czekoladowego posmaku?
- polać lody odrobiną alkoholu (w wersji dla dorosłych) – dobrze sprawdzą się np. likier jajeczny, amaretto, likier kawowy czy brandy,
- dodatkowo przygotować puszysty mus czekoladowy z nutką chilli, który wyląduje na spodzie pucharka i „podkręci” smak deseru?
Zawsze możesz też przygotować kilka różnych wersji albo… zaserwować pucharki z samymi lodami, a dodatki umieścić na tacy – tak, aby goście tworzyli własne kompozycje. Decyzja należy do Ciebie!
Komentarze