Liczba porcji12
Łączny czas:4 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Średnie

Czekoladowe trufle w pistacjach – z gorzkiej lub białej czekolady

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub czekolady białej E.Wedel
  • 100 ml słodkiej śmietanki kremówki, 30 lub 36%
  • 40 g prawdziwego masła 82%
  • 50 g cukru drobno zmielonego
  • 3 łyżeczki alkoholu: rumu, whisky lub amaretto
  • 2 garści prażonych pistacji bez soli
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło posiekaj na drobną kostkę.

  • 2

    Posiekaj czekoladę gorzka klasyczną 64% E.Wedel lub czekoladę białą E.Wedel.

  • 3

    Wlej śmietankę do rondla i zacznij powoli podgrzewać, aż się zagotuje, ale nie dopuść do jej wrzenia.

  • 4

    Zestaw śmietankę z ognia i dodaj masło oraz czekoladę.

  • 5

    Powoli mieszaj powstające czekoladowe trufle w pistacjach z wykorzystaniem łyżki drewnianej – upewnij się, że uzyskałeś jednolitą konsystencję.

  • 6

    Dodaj do mieszanki alkohol – wlej powoli, nie przestając mieszać.

  • 7

    Kiedy wszystkie składniki na czekoladowe trufle w pistacjach się połączą, odstaw masę do ostygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, aby stężała.

  • 8

    Następnego dnia łyżką nabieraj masę na trufle i formuj z nich kulki. Układaj je na talerzu albo na blaszce z papierem do pieczenia – tak, aby się ze sobą nie stykały.

  • 9

    Przygotuj pistacje: jeśli to potrzebne, obierz je ze skórki.

  • 10

    Wrzuć pistacje do blendera kielichowego i zmiel drobno lub ugnieć przy pomocy moździerza ręcznego, aby uzyskały drobną konsystencję.

  • 11

    Wcześniej przygotowane kulki z masy czekoladowej obtocz w rozdrobnionych pistacjach. Pozostaw tak przygotowane trufle czekoladowe w pistacjach do połączenia się składników i serwuj. Ten deser skradnie serce Twoich bliskich.

Oceń przepis:

Jak widzisz, mimo że trufle czekoladowe w pistacjach to wyrafinowany i ekskluzywny deser, jego przygotowanie jest bardzo proste. Dlatego warto poświęcić czas na ich wyczarowanie – możesz to zrobić samodzielnie albo korzystając z pomocy najbliższych. Wspólne tworzenie takich słodkości stanie się doskonałą zabawą!

 

Co zrobić, by urozmaicić czekoladowe trufle w pistacjach?

Poznałeś już przepis na czekoladowe trufle w pistacjach i widzisz, że bez problemu poradzisz sobie z ich samodzielnym stworzeniem. Możesz więc się zastanawiać, w jaki sposób go urozmaicić. Sposobów jest bardzo wiele. Poznaj kilka naszych sugestii.

  • Połącz czekoladę gorzką i białą dla uzyskania niezwykłej fuzji smaku – dzięki temu czekoladowe trufle w pistacjach będą półwytrawne, a jednocześnie przypadną do gustu tym, którzy lubią słodsze i delikatniejsze łakocie.
  • Obtocz część trufli w pokruszonych pistacjach, a drugą np. w kakao. Dzięki temu zyskasz dwie wersje, które będą się różniły nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dlatego będą się prezentowały efektownie np. na tacy wystawionej podczas ważnego przyjęcia.
  • Posiekane pistacje również do wnętrza trufli, aby nadać im jeszcze bardziej orzechowy posmak. Możesz także wzbogacić recepturę o inne orzechy – np. makadamia, pekan, laskowe, a także o migdały.
  • Wykonaj dodatkowo polewę czekoladową na trufle – może powstać zarówno z gorzkiej, jak i białej czekolady. Upewnij się jednak, że posypiesz tak przygotowane praliny pistacjami tuż po oblaniu ich czekoladową masą. Wtedy będą się dobrze utrzymywały na czekoladkach.
  • Wzbogać smak masy na czekoladowe trufle w pistacjach nietuzinkowym alkoholem. Może zamienisz rum na likier kawowy albo pomarańczowy? W wersji bezalkoholowej możesz wykorzystać mocną herbatę lub kawę, które również dobrze nasączą pralinki.

Pamiętaj: tak przygotowany, nietuzinkowy deser stanie się prawdziwą gwiazdą na Twoim stole i… szybko z niego zniknie. Jednak dzięki temu, że jego przyrządzenie jest proste i stanowi świetną zabawę, na pewno szybko powrócisz do tego przepisu. Spróbuj i przekonaj się, że pokochasz tę łatwą, a zarazem niesamowicie wyrafinowaną recepturę. Życzymy smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: