Czekoladowe muffiny z cukinii
10
40 min
6 porcji
Łatwe
Ciastka

Czekoladowe muffiny z cukinii

Muffinki to jeden z tych deserów, które kochają wszyscy. Nie da się przejść obojętnie obok pysznie wyglądającej babeczki, która tylko czeka, żeby ją zjeść, prawda? A co powiesz na jej nietypową, ale nieziemsko smaczną wersję, czyli czekoladowe muffiny z cukinii? Poznaj przepis!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Możesz się zastanawiać, po co w tych muffinkach cukinia? Otóż doda ona deserowi ciekawej, nietypowej konsystencji oraz łagodnego, bardzo kremowego smaku. To niecodzienne połączenie przypadnie do gustu każdemu fanowi subtelnych, a zarazem interesujących deserów.. Musisz je wypróbować!

Jak urozmaicić przepis na czekoladowe muffiny z cukinii?

Podstawowa wersja przepisu na czekoladowe muffiny z cukinii sama w sobie zachwyca rewelacyjnym smakiem. Jeżeli jednak chcesz dodać tej przekąsce nowego wymiaru, możesz pomyśleć o:

  • wymieszaniu cukinii z dynią lub marchewką – te warzywa równie dobrze pasują do słodkich wypieków i nadadzą muffinkom jeszcze ciekawszego smaku;
  • dodaniu do masy dodatkowych przypraw – np. imbiru i chilli, dla subtelnej pikantności lub kardamonu i cynamonu, aby uzyskać bardziej korzenny smak;
  • uzupełnieniu deseru o dekorację z bitej śmietany i kakao ciemnego z Ghany E.Wedel lub startej białej albo Mocno Mlecznej czekolady E.Wedel – dzięki temu muffiny zyskają jeszcze bardziej zachęcający wygląd;
  • wzbogacenie masy o bakalie – z tymi muffinami dobrze skomponują się np. rodzynki, suszone morele czy śliwki.

 

Możesz także nadać babeczkom jeszcze bardziej czekoladowy smak – wystarczy, że na dno każdej papilotki trafi dodatkowo kostka gorzkiej klasycznej 64% lub Mocno Mlecznej czekolady E.Wedel która delikatnie się roztopi. To prawdziwa poezja!

Pamiętaj też, że możesz regulować ilość cukinii w muffinach – dodać jej nieco mniej lub więcej, zgodnie z preferencjami. Spróbuj i zakochaj się w tym niecodziennym deserze! Jego aromat pozytywnie Cię zaskoczy, podobnie jak to, jak szybko zniknie on ze stołu! Już wkrótce będziesz przygotowywać kolejną porcję – pysznych łakoci nigdy nie za dużo.

Muffinki z cukinii - sprawdzony pomysł na każdą imprezę

Kwestia urozmaicenia przepisów spotyka się z życzliwym odzewem od osób, które korzystają z naszych porad. Dlatego mamy dla Ciebie kilka dodatkowych pomysłów na ozdobienie muffinek z cukinii.

Czekoladowe muffinki są hitem wśród wypieków i wraz z ich poręcznością, warto pomyśleć o oparciu imprezowego menu właśnie na muffinach. Czekoladowe ciasta z cukinią są wyjątkowe i trudno porównać ich konsystencji do czegoś innego. Są przyjemnie wilgotne i lekko kremowe - takie czekoladowe babeczki z cukinii zaintrygują każdego, kto się skusi.

 

Wiesz już jak przygotować muffinki czekoladowe z cukinią. Teraz sprawdź jak je ozdobić, aby stały się hitem Twojej imprezy.

Czekoladowe muffinki - babeczki z cukinii. Co dodać do przepisu, by stał się hitem imprezy?

Na początek sprawdź, co masz pod ręką. Często mamy w szafkach końcówki różnych dodatków: posypka, cynamon, cukier waniliowy, olejki do pieczenia, rodzynki i bakalie. Wygodnym rozwiązaniem jest regularne uzupełnianie swojej spiżarni. Dzięki temu będziesz mogła/mógł niezależnie od pory przygotować małe co nieco.

Poza dodawaniem do masy ulubionych dodatków skup się na tym, co znajdzie się na wierzchu babeczki. Najprostszym sposobem na urozmaicenie przepisu jest oprószenie gotowych babeczek porcją cukru pudru. Możesz połączyć go z cukrem waniliowym. Najlepiej jeśli dodasz cukier waniliowy do blendera i zmielisz go na pył.

Zaraz po wyjęciu muffinek z foremek i ostudzeniu, warto przygotować polewę czekoladową, bitą śmietanę lub krem czekoladowy. Ta część dekoracji będzie spajać inne dodatki, które dodasz do przepisu.

Najszybciej przygotujesz bitą śmietanę i polewę czekoladową - sprawdź jak to zrobić

Perfekcyjna bita śmietana do muffinek - przygotuj ją raz-dwa

Czas przygotowania perfekcyjnej bitej śmietany sięga kilka minut. Jeśli masz ochotę na coś smacznego, co ozdobi Twój deser, sprawdź, czy masz te składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • łyżka cukru pudru – opcjonalnie,
  • olejki smakowe - amaretto, wanilia itp.

 

Przed rozpoczęciem pracy wstaw widełki miksera i miskę do lodówki, aby się schłodziły - wystarczy ok. 20-30 minut. Następnie wlej śmietanę do dużej miski. Ubijaj przez pół minuty na najniższych obrotach. Zwiększ obroty na maksimum i ubijaj aż śmietana będzie sztywna.

Jeśli chcesz dodać cukier lub olejki, zrób to pod koniec ubijania. Teraz możesz dodać bitą śmietanę na muffiny.

Idealna polewa czekoladowa w parę minut. Smakowita z każdym ciastem i małymi wypiekami

Potrzebujesz 250 ml śmietanki kremówki 36%, 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel i trzy łyżeczki cukru (opcjonalnie).

Podobne przepisy zakładają użycie różnych czekolad, ale lekko gorzka będzie w sam raz - nie za słodka, nie za gorzka - idealna jako polewa na muffinki z cukinii.

Zagotuj śmietankę w rondelku. Zdejmij z ognia i dodaj połowę porcji czekolady. Mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie dodaj resztę czekolady i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przechowuj polewę w temperaturze pokojowej, a po ostudzeniu (uważaj, aby polewa nie stężała za bardzo) polej nią muffinki z cukinii.

Kolorowe i smaczne ozdoby na czekoladowe muffiny

Dobrym pomysłem jest podzielenie dodatków do miseczek. Do jednej dodaj wiórki kokosowe, w drugiej misce umieść kolorową cukrową posypkę. Do kolejnego naczynia dodaj małe żelkowe misie i czekoladowe draże, praliny i trufle.

Zaproś swoich gości do ozdabiania muffinek. Możesz postawić przed każdym naczynie z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Niech każdy przygotuje babeczki z cukinii wedle własnego pomysłu.

Małe i kolorowe łakocie nie tylko ozdobią muffinki z cukinii, ale sprawią, że łakocie będą lepiej smakować.

Jak przechowywać muffinki z cukinii? Tam gdzie suche składniki

Muffinki z cukinii nie lubią wilgoci. Przechowuj je w suchym i zacienionym miejscu - tam gdzie ryż, mąkę i cukier. Warto je trzymać w szczelnym pudełku i przykryć bawełnianym ręcznikiem.

Przygotuj perfekcyjne muffinki z cukinii i sprawdź inne sprawdzone przepisy od Wedla. 

Przeczytaj też przepis na babeczki czekoladowe.

Komentarze