Czekoladowe fudge
1
15 min
30 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Czekoladowe fudge

Fudge to amerykańska wersja uwielbianych w Polsce krówek. Ich maślany smak i delikatna konsystencja sprawiają, że zyskały międzynarodową popularność. Są szybkie w przygotowaniu, a przepis można dowolnie modyfikować. Lubisz delektować się słodyczami? Właściwie przechowywane fudge zachowują świeżość nawet przez kilka tygodni. Nie zwlekaj! Czeka na Ciebie jeden z najbardziej rozchwytywanych smakołyków świata!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 3

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Z czym podawać fudge?

To bardzo gęsty i słodki deser. Zwykle serwuje się go w towarzystwie gorzkiej kawy czy herbaty. Niektórzy cukiernicy zdobią też nim torty, albo dodają mniejsze kawałki do domowej roboty lodów.

 

Czy fudge sprawdzi się też jako nadzienie?

Do odważnych świat należy! Spróbuj wykorzystać tę słodką masę jako wypełnienie do pączków czy babeczek. Rozrzedzony fudge będzie też doskonałym smarowidłem do naleśników i gofrów. Wystarczy, że dodasz do rozpuszczonej w kąpieli wodnej, jeszcze ciepłej masy 50-100 ml mleka, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Czekoladowy fudge w roli nadzienia to pyszna i prosta baza, która idealnie sprawdzi się podczas kulinarnych eksperymentów. Możesz urozmaicić przepis posiekanymi orzechami, gruboziarnistą solą czy sezonowymi owocami. Pamiętaj, że dodatki o wysokiej zawartości wody, jak maliny czy truskawki, dodatkowo rozrzedzą masę. Decydując się na ich wykorzystanie, dodaj proporcjonalnie mniej mleka.

 

Ciasteczkowy, orzechowy, malinowy – który fudge jest najlepszy?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: wszystkie są przepyszne! W dodatku bardzo łatwo zmodyfikujesz nasz przepis tak, by idealnie pasował do Twoich preferencji!

Lubisz klasyczne ciasteczka maślane albo orzeszki solone?

Posiekaj je i wrzuć do stygnącej masy. Świetnie sprawdzą się też liofilizowane owoce, jak maliny czy czarne porzeczki.

 

Uwielbiasz masło orzechowe?

Oprócz dodania orzeszków ziemnych i soli możesz sprawić, że fudge nabierze jego kremowej konsystencji. Jednocześnie miej na uwadze zachowanie proporcji przepisu. Dlatego zastąp 50g czekolady dwiema łyżkami masła orzechowego.

 

Chcesz stworzyć swoją własną kompozycję?

Dopóki zachowujesz odpowiednią proporcję składników, możesz wykazać się swoją kreatywnością! Jeśli jesteś fanem intensywnie słodkich deserów, zamień gorzką czekoladę na mleczną. Zatop w stygnącej masie ulubione draże, płatki jadalnych kwiatów czy żelki. Chcąc zaskoczyć swoich gości możesz dodać oranżadę w proszku – klasyczną albo strzelającą.

Komentarze