Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Trudne

Czekolada plastyczna

Dzięki czekoladzie plastycznej każdy wypiek i deser będzie wyglądał wyjątkowo. Stwórz swoje własne ozdoby, które będą nie tylko ładnie się prezentowały i zadziwią Twoich gości, ale w dodatku będą pyszne!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (metalową lub szklana miskę ustaw nad naczyniem z gorącą wodą - należy uważać jednak, żeby miska nie dotykała wody).

  • 2

    Mieszaj czekoladę, aż jej konsystencja będzie gładka i bez grudek.

  • 3

    Do rozpuszczonej czekolady dodawaj stopniowo miód. Jeśli nie będzie całkowicie płynny, lub będą w nim widoczne kryształki cukru, polecam rozpuścić go na wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem.

  • 4

    Mieszaj przez chwilę masę, aż składniki dokładnie się rozpuszczą.

  • 5

    Przygotowaną masę przełóż na folię spożywczą i zawiń ją szczelnie. Pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, żeby "odpoczęła".

  • 6

    Po tym czasie przełóż masę na deskę posypaną cukrem pudrem i dokładnie wyrób (jak ciasto).

  • 7

    Czekolada plastyczna jest gotowa do użycia :) Można z niej wykrawać i lepić rozmaite kształty, dekorować nią ciasta i ciasteczka, bawić się nią, eksperymentować. Kawałek czekolady rozwałkuj na desce (w razie konieczności podsyp ją cukrem pudrem), używając ulubionych foremek możesz wykrawać różne ozdoby. Wycięty kształt przyklej np. do pierniczka za pomocą rozpuszczonej czekolady albo lukru.

  • 8

    Życzę udanej zabawy z pyszną czekolada plastyczną E.Wedel!

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: