Liczba porcji6
Łączny czas:55 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto z kawałkami czekolady na kruchym spodzie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 g masła 82%
  • 120 g cukru pudru albo cukru drobno zmielonego
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej typu 400 lub 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 jajko
  • szczypta soli
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wyjmij składniki z lodówki, by nabrały pokojowej temperatury.

  • 2

    Ubij masło na gładką masę. Dodaj do niego brązowy cukier oraz cukier puder i miksuj – tak, aby doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukrów.

  • 3

    Dodaj 1 jajko i ubijaj dalej, do jednolitego połączenia się składników.

  • 4

    Dodaj przesiane na sicie pozostałe sypkie składniki, tj. proszek do pieczenia, sól oraz mąkę.

  • 5

    Wymieszaj uzyskaną masę do uzyskania idealnej gładkości.

  • 6

    Posiekaj na grube kawałki obie czekolady i wymieszaj ze sobą.

  • 7

    Delikatnie wmieszaj posiekaną czekoladę w masę na ciasto. Postaraj się rozprowadzić ją równomiernie.

  • 8

    Przygotuj formę o wymiarach 23 x 33 cm lub podobną – wysmaruj ją delikatnie tłuszczem i rozłóż papier do pieczenia.

  • 9

    Rozsmaruj równomiernie ciasto na formie – wygładź je przy pomocy silikonowej szpatułki.

  • 10

    Rozgrzej piekarnik do 175⁰C i wstaw ciasto do pieczenia. Pozostaw je w piekarniku na ok. 20-25 minut, aby uzyskało idealną, chrupką konsystencję.

  • 11

    Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto z kawałkami czekolady możesz delikatnie pokroić na kwadraty lub prostokąty – tak poporcjowane ciasto z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły.

Oceń przepis:

Aby przygotować smaczne ciasto z kawałkami czekolady nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych – przepis na nie jest prosty, a jego wykonanie zajmie Ci niewiele czasu. Właśnie dlatego z całą pewnością warto wykorzystać tę recepturę, kiedy chcesz szybko przygotować coś dobrego dla swoich gości. Efekt końcowy z pewnością ich zachwyci!

 

Co zrobić, aby ciasto z kawałkami czekolady na pewno się udało?

Jeżeli chcesz, aby Twoje ciasto z kawałkami czekolady wyszło wyjątkowo smaczne, pamiętaj  aby:

  • wybrać bardzo dobrej jakości czekoladę – ta najlepszej jakości nie rozpuści się do końca w procesie pieczenia, jej kawałki pozostaną dobrze wyczuwalne i roztopią się dopiero na języku, gdy będziesz pałaszować ciasto z kawałkami czekolady,
  • dokładnie przesiać mąkę i pozostałe sypkie składniki – pozwoli im to nadać pożądanej puszystości,
  • zadbać o dokładne ubicie cukru z masłem – tak, aby nie pozostały nawet niewielkie grudki,
  • po upieczeniu pokroić ciasto z kawałkami czekolady na kawałki – dzięki temu możesz je, niczym ciasteczka, przechowywać w słoiku!

Jak urozmaicić ciasto z kawałkami czekolady?

Aby urozmaicić przepis na ciasto z kawałkami czekolady, możesz nieco poeksperymentować ze składnikami. Zastanawiasz się, w jaki sposób? Mamy dla Ciebie kilka ciekawych inspiracji. Możesz:

  • zmieszać ze sobą różne rodzaje czekolady – np. gorzką z białą albo mleczną z karmelową. Takie połączenia sprawią, że deser nabierze zupełnie innego smaku,
  • dodać do mieszanki kilka łyżek kakao, które nadadzą deserowi bardziej wyrafinowanego posmaku,
  • zamienić mąkę typu 400 na pełnoziarnistą, dzięki której kruche ciasto z kawałkami czekolady nabierze bardziej „orzechowego” oraz „zbożowego” posmaku,
  • wykonać dodatkowo polewę czekoladową albo ułożyć na wierzchu ciasta warstwę kremu z bitej śmietany. Dobrze sprawdzą się również pyszne konfitury – np. malinowe albo różane,
  • serwować ciasto na ciepło, np. z gałką dobrych lodów waniliowych lub czekoladowych,
  • dodać do masy na ciasto ulubione orzechy i bakalie,
  • doprawić ciasto nutą cynamonu i kardamonu, aby nabrało „piernikowego” posmaku.

Jak widzisz, dostępnych opcji jest bardzo wiele i tylko od Ciebie zależy, jak ostatecznie będzie smakowało ciasto Twojego autorstwa. Nie bój się testować nowych połączeń smakowych i zmieniać przepisu. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: