Ciasto "Murzynek królewski"
11
1 godz.
16 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto "Murzynek królewski"

To ciasto wielu smaków - orzechy, migdały, czekolada , rum, cynamon... Wilgotne i aromatyczne - iście królewski deser. Jeśli masz ochotę na takie smaki, nie czekaj dłużej. Zbierz kilka składników i do dzieła, a już na chwilę będziesz delektować się pysznym ciastem.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 15

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Myśląc "wypieki z dzieciństwa" trudno nie przypomnieć sobie ciasta murzynek. Prosty przepis ten wypiek, który można zrobić w niedługim czasie przynosi na myśl miłe wspomnienia. Murzynek królewski jest przepyszny, jednak stanowi bogatszą alternatywę dla klasyki. Jeśli chcesz zrobić proste ciasto murzynek w tradycyjnej wersji, zostań i czytaj dalej.

Sprawdzony przepis na ciasto murzynek

By zrobić to proste ciasto kakaowe, potrzebujesz jedynie kilka składników i kilka wolnych chwil. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany. By Twój murzynek był idealny, przygotuj składniki:

  • 220 g mąki pszennej;
  • 250 g masła;
  • 4 jajka;
  • 3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 120 ml mleka;
  • 200 g cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, ustaw grzanie góra dół. Naszykuj formę do pieczenia, najlepiej blaszkę o wymiarach 21x21 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia;
  2. W niewielkim rondelku zagotuj mleko z cukrem i łyżką kakao. Dodaj do niego masło i poczekaj aż się rozpuści. Odstaw masę do ostygnięcia;
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Możesz to zrobić ze szczyptą soli, będzie prościej;
  4. Odlej pół szklanki masy mlecznej i odstaw ją na bok, przyda się później. Do reszty dodaj żółtka i zmiksuj całość na gładką masę;
  5. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i resztą kakao. Wymieszaj całość dokładnie. Dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj;
  6. Kakaowe ciasto murzynek przelej do formy wyłożonej papierem. Umieść w piekarniku i piecz przez około 40 minut. Sprawdź jego gotowość testem suchego patyczka. Jeśli nie będzie dopieczone, możesz je zostawić w piecu jeszcze przez około 5 minut;
  7. Wyjmij murzynka z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Dopiero wtedy oblej go odłożoną wczśniej masą mleczną, która posłuży Ci za polewę. Jeśli wylejesz ją na jeszcze ciepłe ciasto czekoladowe, może wsiąknąć, lepiej więc poczekać. Jeśli polewa stężeje zbyt mocno, lekko ją podgrzej. Zanim polewa zastygnie całkowicie, możesz ją posypać wiórkami kokosowymi. Upieczonego murzynka podawaj od razu po udekorowaniu.

Ciasto murzynek i domowe powidła

Aby przełamać słodki smak czekolady, dodaj do murzynka powidła czekoladowo-śliwkowe domowej roboty. Ten smak zachwyci Twoich domowników i gości! Przygotuj je według poniższego przepisu.

Składniki:

  • 2 kg śliwek;
  • cukier do smaku;
  • łyżka kakao.

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie śliwki, przekrój je na połówki i wyjmij pestki;
  2. Ułóż owoce w garnku lub na patelni z grubym dnem. Zasyp cukrem i smaż przez około 1,5 godziny. Gdy owoce będą miękkie, a część syropu się zredukuje zdejmij je z ognia i odstaw do wystudzenia. Następnie zblenduj je na gładką masę;
  3. Na koniec przełóż je jeszcze do garnka i posyp kakao. Podgrzewaj przez około 5-10 minut i zdejmij je z ognia. Twoje powidła czekoladowo-śliwkowe są gotowe.

Takimi powidłami możesz przełożyć swoje ciasto. Jeśli coś zostanie, wykorzystaj na kanapkę lub do naleśników. Z pewnością się nie zmarnują! Możesz też zrobić powidła z podwójnej porcji i zawekować je w słoiczkach na zimę. Smacznego!

Uświetnij swoje ciasto polewą czekoladową lub polewą wiśniową

Klasyczne ciasto warto czasem przyozdobić smakowitą polewą! Oto jakie masz opcje:

Polewa czekoladowa

Składniki:

  • 100g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu lub syropu klonowego dla dodatkowej słodyczy

Kroki przygotowania:

  1. Połam czekoladę na małe kawałki i umieść w małej misce;
  2. W małym rondelku, podgrzej śmietankę na średnim ogniu, aż będzie gorąca, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia;
  3. Gorącą śmietankę wlej do miski z czekoladą i pozostaw na około 1 minutę, by czekolada zmiękła.
  4. Dodaj masło (i opcjonalnie miód/syrop) do miski i mieszaj, aż składniki się połączą i stworzą gładką, jednolitą masę;
  5. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej ciepłej śmietanki, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.

Polewa wiśniowa

Składniki:

  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g cukru (dostosuj do smaku)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 50ml wody

Kroki przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz świeżych;
  2. W małym rondelku, umieść wiśnie, cukier i wodę, a następnie gotuj je na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu;
  3. Gotuj, aż wiśnie zmiękną i zacznie wydzielać się z nich sok;
  4. Rozpuść skrobię ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i dodaj do rondelka, ciągle mieszając;
  5. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż polewa zgęstnieje;
  6. Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Polewa zgęstnieje jeszcze bardziej po ostudzeniu.

Komentarze