Liczba porcji12
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E. Wedel
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki mleka pełnotłustego
  • 1 kg gruszek
  • ½ kg jabłek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z prawdziwej wanilii.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Obierz jabłka i gruszki, a następnie pokrój je w kostkę.

  • 2

    W jednej misce wymieszaj jajka, olej oraz mleko.

  • 3

    W drugiej misce wymieszaj cukier i kakao. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • 4

    Do składników mokrych dodaj składniki suche, a następnie dodaj pokrojone w kostkę owoce.

  • 5

    Całość dokładnie wymieszaj – tylko do połączenia składników.

  • 6

    Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej masę.

  • 7

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 1 godzinę – do suchego patyczka.

  • 8

    Jeśli zauważysz, że ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami jest upieczone, wyjmij je do ostudzenia – nawet wtedy, gdy nie minęło jeszcze 60 minut.

Oceń przepis:

Jak udekorować ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami?

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami możesz podawać bez żadnych dodatków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby je udekorować – do wyboru masz kilka opcji.

 

  • Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa wzbogaci smak i sprawi, że ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami będzie jeszcze przyjemniejsze. Możesz zdecydować się na polewę z czekolady gorzkiej lub mlecznej – dla uzyskania intensywniejszego smaku. Jeśli natomiast zależy Ci na zmaksymalizowaniu słodyczy, postaw na polewę z białej czekolady.

Najprostszym sposobem jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Warto jednak pamiętać, że biała czekolada zawiera sporą ilość cukru, dlatego należy ją roztapiać z dodatkiem śmietany kremówki albo mleka.

 

  • Cukier puder

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami możesz po prostu oprószyć cukrem pudrem – to taki wariant awaryjny, jeśli nie masz żadnej czekolady.

 

  • Klasyczny lukier

Aby wzmocnić słodycz wypieku, możesz udekorować go klasycznym lukrem. Przygotujesz go, stopniowo dodając do cukru pudru wodę lub sok cytrynowy. Mieszaj składki aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli do lukru dodasz odrobinę barwnika spożywczego, możesz otrzymać dekorację w różnych kolorach.

 

  • Krem śmietankowy

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami możesz udekorować kremem śmietankowym. Przygotujesz go z zaledwie dwóch składników: śmietany kremówki oraz serka mascarpone – w proporcji 1:1. Tak przygotowaną masą możesz wysmarować wierzch ciasta lub udekorować go przy pomocy rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.

 

Jak uniknąć zakalca?

Chociaż ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami jest proste w przygotowaniu, istnieje ryzyko uzyskania zakalca. Możesz jednak go uniknąć, stosując się do poniższych wskazówek.

 

  • Składniki w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. To ważne, ponieważ zbyt duża różnica temperatur może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję ciasta i powstanie zakalca.

 

  • Zachowanie jednego kierunku mieszania

Po dodaniu mąki do składników mokrych, należy zachować jeden kierunek mieszania. To ważne, ponieważ gluten ma formę włókienek, które mogą się rozerwać pod wpływem energicznego mieszania w różnych kierunkach. To z kolei zwiększa ryzyko powstania zakalca.

 

  • Krótkie mieszanie składników

Łącząc składniki mokre z suchymi, nie mieszaj zbyt długo. Będzie to prowadzić do niepotrzebnego napowietrzania masy, czego skutkiem będzie opadnięcie ciasta. Co prawda po umieszczeniu w piekarniku gwałtownie wyrośnie, ale jeszcze szybciej opadnie.

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami świetnie sprawdzi się na każdą okazję. To idealna propozycja, która uprzyjemni leniwe popołudnie przy kawie lub herbacie.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: