Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami
5
1 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami

Chociaż sezon na jabłka i gruszki trwa od końca lipca do końca września, owoce te z łatwością dostaniesz w sklepach przez cały rok. Wykorzystaj to, przywołując smaki jesieni w prosty sposób – wystarczy przygotować ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami. Sprawdź, jak je przygotować.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami?

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami możesz podawać bez żadnych dodatków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby je udekorować – do wyboru masz kilka opcji.

 

  • Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa wzbogaci smak i sprawi, że ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami będzie jeszcze przyjemniejsze. Możesz zdecydować się na polewę z czekolady gorzkiej lub mlecznej – dla uzyskania intensywniejszego smaku. Jeśli natomiast zależy Ci na zmaksymalizowaniu słodyczy, postaw na polewę z białej czekolady.

Najprostszym sposobem jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Warto jednak pamiętać, że biała czekolada zawiera sporą ilość cukru, dlatego należy ją roztapiać z dodatkiem śmietany kremówki albo mleka.

 

  • Cukier puder

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami możesz po prostu oprószyć cukrem pudrem – to taki wariant awaryjny, jeśli nie masz żadnej czekolady.

 

  • Klasyczny lukier

Aby wzmocnić słodycz wypieku, możesz udekorować go klasycznym lukrem. Przygotujesz go, stopniowo dodając do cukru pudru wodę lub sok cytrynowy. Mieszaj składki aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli do lukru dodasz odrobinę barwnika spożywczego, możesz otrzymać dekorację w różnych kolorach.

 

  • Krem śmietankowy

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami możesz udekorować kremem śmietankowym. Przygotujesz go z zaledwie dwóch składników: śmietany kremówki oraz serka mascarpone – w proporcji 1:1. Tak przygotowaną masą możesz wysmarować wierzch ciasta lub udekorować go przy pomocy rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.

 

Jak uniknąć zakalca?

Chociaż ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami jest proste w przygotowaniu, istnieje ryzyko uzyskania zakalca. Możesz jednak go uniknąć, stosując się do poniższych wskazówek.

 

  • Składniki w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. To ważne, ponieważ zbyt duża różnica temperatur może wpłynąć niekorzystnie na konsystencję ciasta i powstanie zakalca.

 

  • Zachowanie jednego kierunku mieszania

Po dodaniu mąki do składników mokrych, należy zachować jeden kierunek mieszania. To ważne, ponieważ gluten ma formę włókienek, które mogą się rozerwać pod wpływem energicznego mieszania w różnych kierunkach. To z kolei zwiększa ryzyko powstania zakalca.

 

  • Krótkie mieszanie składników

Łącząc składniki mokre z suchymi, nie mieszaj zbyt długo. Będzie to prowadzić do niepotrzebnego napowietrzania masy, czego skutkiem będzie opadnięcie ciasta. Co prawda po umieszczeniu w piekarniku gwałtownie wyrośnie, ale jeszcze szybciej opadnie.

Ciasto kakaowe z jabłkami i gruszkami świetnie sprawdzi się na każdą okazję. To idealna propozycja, która uprzyjemni leniwe popołudnie przy kawie lub herbacie.

Komentarze