Ciekawostki na temat ciasta genueńskiego
W Polsce znamy ciasto genueńskie zazwyczaj pod nazwą ciasto czekoladowe. Jednak nie do końca jest to poprawne określenie. W oryginalnym przepisie opracowanym przed wiekami we włoskich, ale też francuskich domach ważne jest bowiem idealne połączenie czekoladowych elementów w taki sposób, aby powstała zwarta, aksamitna, rozpływająca się w ustach konsystencja. O tym jak to zrobić przeczytasz w poradzie –
Jak zrobić idealne ciasto genueńskie. Najważniejsze składniki tego wypieku to:
- puszysty czekoladowy biszkopt,
- gęsty mus czekoladowy.
Jak widzisz, główną rolę w tym słodkim przysmaku gra czekolada, dlatego powinna być ona perfekcyjnej jakości. Nie ma tu miejsca na kompromisy i wybieranie tanich zamienników, które mogłyby obniżyć jakość deseru. Sięgnij po produkty E.Wedel, a także dobre wiejskie jajka, prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82%, mąkę do wypieków. Wysokiej jakości składniki to podstawa, jeżeli chcesz pewność, że uda Ci się na 100%!
Po schłodzeniu ciasto udekoruj i serwuj gościom. Krojenie mocno schłodzonego deseru nie będzie kłopotliwe, a pozwoli na zachowanie idealnych proporcji i wyglądu każdego kawałka.
Komentarze