Ciasto Genueńskie z musem czekoladowym i dekoracją z bitej śmietany
0
30 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto Genueńskie z musem czekoladowym i dekoracją z bitej śmietany

Choć w Polsce nie jest tak popularne jak we Włoszech, skąd pochodzi, to jednak również w naszym kraju znajdzie wielu wielbicieli. Wszystko za sprawą swojego głębokiego, intensywnego smaku oraz niesamowitej konsystencji – ciasto genueńskie samo rozpływa się w ustach!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciekawostki na temat ciasta genueńskiego

W Polsce znamy ciasto genueńskie zazwyczaj pod nazwą ciasto czekoladowe. Jednak nie do końca jest to poprawne określenie. W oryginalnym przepisie opracowanym przed wiekami we włoskich, ale też francuskich domach ważne jest bowiem idealne połączenie czekoladowych elementów w taki sposób, aby powstała zwarta, aksamitna, rozpływająca się w ustach konsystencja. O tym jak to zrobić przeczytasz w poradzie –

Jak zrobić idealne ciasto genueńskie. Najważniejsze składniki tego wypieku to:

  • puszysty czekoladowy biszkopt,
  • gęsty mus czekoladowy.

Jak widzisz, główną rolę w tym słodkim przysmaku gra czekolada, dlatego powinna być ona perfekcyjnej jakości. Nie ma tu miejsca na kompromisy i wybieranie tanich zamienników, które mogłyby obniżyć  jakość deseru. Sięgnij po produkty E.Wedel, a także dobre wiejskie jajka, prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82%, mąkę do wypieków. Wysokiej jakości składniki to podstawa, jeżeli chcesz pewność, że uda Ci się na 100%!

Po schłodzeniu ciasto udekoruj i serwuj gościom. Krojenie mocno schłodzonego deseru nie będzie kłopotliwe, a pozwoli na zachowanie idealnych proporcji i wyglądu każdego kawałka.

Komentarze