Ciasto francuskie z czekoladą i pistacjami
2
15 min
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto francuskie z czekoladą i pistacjami

Słodki, prosty, lecz wyrafinowany? Jeżeli marzysz o takim deserze, to w tym przepisie znajdziesz spełnienie swoich kulinarnych fantazji. Zobacz, jak przygotować ciasto francuskie z czekoladą, które zaspokoi nawet największy apetyt na „coś słodkiego”.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto francuskie z czekoladą – pomysł na wersję skróconą

Rozumiemy, że czasem ochota na pyszny deser pojawia się nagle lub dysponujesz ograniczoną ilością czasu. Czy to oznacza, że musisz porzucić marzenia o tym, że przyrządzisz i zjesz ciasto francuskie z czekoladą? Na szczęście nie! Zamiast robić bazę samodzielnie, kupisz ją w sklepie! Ciasta francuskiego należy szukać w chłodziarkach – nie tylko w supermarkecie, ale również w mniejszych osiedlowych sklepikach.

 

Wybierając ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. Podobnie jak dobra czekolada, również ono musi cechować się zwartą strukturą i głębokim smakiem po upieczeniu. Idealnie byłoby, gdyby nie zawierało konserwantów i sztucznych ulepszaczy.

W wersji skróconej zrób wszystko jak wyżej, tylko pomiń pierwszy, i najbardziej czasochłonny etap (przygotowywania ciasta). Ciasto francuskie z czekoladą będzie smakowało równie dobrze, bo tak naprawdę jego sercem jest właśnie czekolada i przepyszne pistacje!

Jak serwować ciasto francuskie z czekoladą?

Ciasto francuskie z czekoladą to apetyczny deser, który smakuje wybornie bez względu na sposób, w jaki go zaserwujesz. Twoich gości na pewno zachwyci oszałamiający zapach czekolady, kruchość idealnie cienkich warstw ciasta i chrupkość pistacji. Dla ożywienia całej kompozycji możesz wprowadzić kolor — soczyście czerwone truskawki czy mocno fioletowe jagody na pewno podkręcą jego walory estetyczne, ale też smakowe. Nieprzesadzone będzie udekorowanie talerza jadalnymi kwiatami.

 

Komentarze