Ciasto francuskie z czekoladą – pomysł na wersję skróconą
Rozumiemy, że czasem ochota na pyszny deser pojawia się nagle lub dysponujesz ograniczoną ilością czasu. Czy to oznacza, że musisz porzucić marzenia o tym, że przyrządzisz i zjesz ciasto francuskie z czekoladą? Na szczęście nie! Zamiast robić bazę samodzielnie, kupisz ją w sklepie! Ciasta francuskiego należy szukać w chłodziarkach – nie tylko w supermarkecie, ale również w mniejszych osiedlowych sklepikach.
Wybierając ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. Podobnie jak dobra czekolada, również ono musi cechować się zwartą strukturą i głębokim smakiem po upieczeniu. Idealnie byłoby, gdyby nie zawierało konserwantów i sztucznych ulepszaczy.
W wersji skróconej zrób wszystko jak wyżej, tylko pomiń pierwszy, i najbardziej czasochłonny etap (przygotowywania ciasta). Ciasto francuskie z czekoladą będzie smakowało równie dobrze, bo tak naprawdę jego sercem jest właśnie czekolada i przepyszne pistacje!
Jak serwować ciasto francuskie z czekoladą?
Ciasto francuskie z czekoladą to apetyczny deser, który smakuje wybornie bez względu na sposób, w jaki go zaserwujesz. Twoich gości na pewno zachwyci oszałamiający zapach czekolady, kruchość idealnie cienkich warstw ciasta i chrupkość pistacji. Dla ożywienia całej kompozycji możesz wprowadzić kolor — soczyście czerwone truskawki czy mocno fioletowe jagody na pewno podkręcą jego walory estetyczne, ale też smakowe. Nieprzesadzone będzie udekorowanie talerza jadalnymi kwiatami.
Komentarze