Ciasto drożdżowe z czekoladą – poznaj jego tajemnice
Choć jest bardzo proste w wykonaniu, to dla wielu osób stanowi spore wyzwanie. Faktycznie – wypieki, w których wykorzystuje się drożdże, bywają bardzo kapryśne. Kluczem jest wykonanie ciasta w taki sposób, aby pięknie wyrosło. W przeciwnym razie grozi Ci katastrofa w postaci niejadalnego zakalca.
Dzięki tym kilku praktycznym wskazówkom Twoje ciasto drożdżowe z czekoladą może wyglądać pięknie jeszcze przed włożeniem do piekarnika.
Pamiętaj o:
- podgrzaniu wody lub mleka — świeże drożdże rozpuszczają się w temperaturze około 35 stopni, suszone potrzebują o 10 stopni więcej,
- starannym zagnieceniu ciasta i stopniowym dodawaniu do niego kawałków masła w temperaturze pokojowej,
- pozostawieniu surowego, wyrobionego ciasta na około godzinę — tyle potrzebuje, aby wyrosnąć,
- wybieraniu składników dobrej jakości. Te, które zawierają ulepszacze czy inne środki chemiczne tylko obiecują piękny wypiek. W rzeczywistości bywają bardzo zawodne.
- i na końcu oczywiście o pozytywnym nastawieniu — to podstawa, aby uzyskać idealne ciasto drożdżowe z czekoladą.
Postaw na dobre składniki
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe z czekoladą, ważną rolę odgrywają składniki. Należy kupować je rozsądnie sprawdzając datę ważności produktów oraz ich skład. Czekolada o wysokiej zawartości kakao, sucha mąka, świeże, elastyczne drożdże, masło zamiast mixu czy margaryny — to podstawowe zasady. W tym obszarze nie ma miejsca na jakiekolwiek kompromisy! Za dobrymi produktami idzie nie tylko pięknie wyrośnięte ciasto, ale też wyjątkowy, głęboki smak (bez sztucznych ulepszaczy), obłędny aromat oraz perfekcyjna prezencja.
Komentarze