Jak przygotować migdały?
To nic trudnego! Wystarczy, że obierzesz je ze skórki, by pozbyć się ich naturalnej goryczy. Podobnie przygotowuje się orzechy włoskie.
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Następnie, jeszcze ciepłe, obierz ze skórki. Potem pozostaw je go wyschnięcia. W ten sposób będą słodkie i miękkie.
Jak podawać ciasteczka migdałowe?
Cantuccini przypominają w konsystencji polską babkę czy francuskie słodkie bułeczki. Jest idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy słodkiego wina. Włosi często je w nich zanurzają! Jeśli po pierwszym kęsie naszych ciasteczek migdałowych zostałeś ich miłośnikiem, koniecznie wypróbuj przepis na brioszkę czekoladową. Jest równie sycąca, a w dodatku wypełniona bakaliami!
Czym jest kąpiel wodna?
To prosta obróbka termiczna czekolady czy jajek. Stopniowe podgrzewanie składników zapobiega ich przypaleniu i daje gotującemu większą kontrolę.
Chcąc rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej przygotuj garnek, w którym będzie gotować się wrzątek. Wypełnij go do połowy wodą. Na wierzchu umieść mniejszy pojemnik z czekoladą. Przez kilka minut podgrzewaj ją, nieustannie mieszając.
W kąpieli wodnej najlepiej sprawdzą się naczynia z rączką lub te, które można bezpiecznie umieścić na większym garnku.
Skąd popularność cantuccini?
To toskańska odmiana ciasteczek biscotti. Są kruche, chrupiące i przesycone smakiem migdałów. Zgodnie z tradycją, macza się je w aromatycznej, włoskiej kawie czy słodkim winie.
Pięknem cantuccini jest prostota ich przygotowania i dowolność modyfikacji. Oprócz polewy czekoladowej, możesz dodać do nich sypkie kakao, aromat pomarańczowy czy pokruszone pistacje. Nie pozostaje nic więcej, jak cieszyć się ich niepowtarzalną teksturą i smakiem!
Komentarze