Cantuccini – włoskie ciasteczka
1 godz. 10 min
30 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Cantuccini – włoskie ciasteczka

Szukasz wypieku, który doskonale sprawdzi się w podroży? Chcesz sprezentować bliskim pudełka pełne domowych słodyczy, które przez długi czas zachowają świeżość? Cantuccini to migdałowe ciasteczka rodem ze słonecznej Italii. Są niezwykle aromatyczne, chrupkie i sycące. Przygotuj je już dziś i poczuj się jak we włoskiej kawiarni!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak przygotować migdały?

To nic trudnego! Wystarczy, że obierzesz je ze skórki, by pozbyć się ich naturalnej goryczy. Podobnie przygotowuje się orzechy włoskie.

Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Następnie, jeszcze ciepłe, obierz ze skórki. Potem pozostaw je go wyschnięcia. W ten sposób będą słodkie i miękkie.

 

Jak podawać ciasteczka migdałowe?

Cantuccini przypominają w konsystencji polską babkę czy francuskie słodkie bułeczki. Jest idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy słodkiego wina. Włosi często je w nich zanurzają! Jeśli po pierwszym kęsie naszych ciasteczek migdałowych zostałeś ich miłośnikiem, koniecznie wypróbuj przepis na brioszkę czekoladową. Jest równie sycąca, a w dodatku wypełniona bakaliami!

 

Czym jest kąpiel wodna?

To prosta obróbka termiczna czekolady czy jajek. Stopniowe podgrzewanie składników zapobiega ich przypaleniu i daje gotującemu większą kontrolę.

Chcąc rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej przygotuj garnek, w którym będzie gotować się wrzątek. Wypełnij go do połowy wodą. Na wierzchu umieść mniejszy pojemnik z czekoladą. Przez kilka minut podgrzewaj ją, nieustannie mieszając.

W kąpieli wodnej najlepiej sprawdzą się naczynia z rączką lub te, które można bezpiecznie umieścić na większym garnku.

 

Skąd popularność cantuccini?

To toskańska odmiana ciasteczek biscotti. Są kruche, chrupiące i przesycone smakiem migdałów. Zgodnie z tradycją, macza się je w aromatycznej, włoskiej kawie czy słodkim winie.

Pięknem cantuccini jest prostota ich przygotowania i dowolność modyfikacji. Oprócz polewy czekoladowej, możesz dodać do nich sypkie kakao, aromat pomarańczowy czy pokruszone pistacje. Nie pozostaje nic więcej, jak cieszyć się ich niepowtarzalną teksturą i smakiem!

Komentarze