Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Średnie

Błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 300 g mąki typu 400
  • 250 g cukru
  • 5 jajek średniej wielkości
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady gorzkiej 64% klasycznej E.Wedel
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe zacznij przygotowywać od samego ciasta. Jajka wbij do miski, dodaj 150 g cukru i ubij mikserem na wysokich obrotach tak, aby powstała gładka, puszysta i kremowa piana.

  • 2

    Powoli dodawaj do mieszanki olej, ciągle mieszając.

  • 3

    Przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, miksując na wolnych obrotach aż do połączenia wszystkich składników.

  • 4

    Połowę ciasta wylej na blaszkę o wymiarach 23x33 cm lub podobną i piecz, wstępnie przez 10 min w temperaturze 180°C.

  • 5

    W międzyczasie przygotuj prostą masę kokosową.

  • 6

    Wiórki kokosowe zmiel w młynku.

  • 7

    Wlej do rondelka mleko i wsyp kaszę mannę oraz 100 g cukru i wiórki. Gotuj przez ok. 5-7 minut, do zgęstnienia, nieustannie mieszając.

  • 8

    Odstaw masę kokosową na błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe do lekkiego wystudzenia.

  • 9

    Wyjmij z piekarnika podpieczony spód ciasta. Wylej na niego masę kokosową, a następnie pozostałą część (surowego) ciasta.

  • 10

    Umieść całość ponownie w piekarniku, na kolejne 30 min w temperaturze 180°C.

  • 11

    Kiedy ciasto będzie gotowe, ostudź je.

  • 12

    Gdy ciasto błyskawiczne czekoladowo-kokosowe osiągnie temperaturę pokojową, przygotuj polewę czekoladową.

  • 13

    Pokrusz czekoladę gorzką na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada osiągnie płynną konsystencję, polej nią wierzch ciasta i rozprowadź przy pomocy silikonowej szpatułki.

  • 14

    Kiedy polewa czekoladowa zastygnie, Twoje błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe będzie gotowe.

Oceń przepis:

Aby przygotować błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe, nie potrzeba dużo czasu, energii ani umiejętności. Wystarczy, że będziesz podążać za tym prostym przepisem, aby w około godzinę wyczarować przepyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy!

 

Jak urozmaicić przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe?

Jak widzisz, przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe jest prosty i nie wymaga stosowania dużej liczby składników. Jeżeli jednak chcesz, możesz się pobawić tą recepturą, aby osiągnąć jeszcze ciekawszy rezultat. Jak? Mamy dla Ciebie kilka ciekawych pomysłów. Możesz:

  • dodać do masy z kaszy manny pokrojone na drobne kawałki suszone figi lub daktyle, które wzmocnią egzotyczny posmak deseru,
  • wykorzystać jako dekorację góry pokrojone na kawałki brzoskwinie lub ananasa czy mango – dla lepszego efektu zalej je galaretką. Miej jednak na względzie, że w takiej sytuacji błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe… nie będzie już tak błyskawiczne. Na stężenie będzie potrzebowało co najmniej kilku godzin;
  • dodać do masy kokosowej nutę cynamonu albo kawy albo połączyć ją z łyżką-dwiema dobrego kakao, które nada całości maksymalnej „czekoladowości”,
  • zamienić czekoladę gorzką na polewę czekoladą mleczną, która jest słodsza – z takiego pomysłu ucieszą się szczególnie fani bardzo słodkich deserów.

Co zrobić, aby błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe się udało?

Najprościej: podążaj za naszymi wskazówkami. Są jednak rzeczywiście rzeczy, na które należy zwrócić baczniejszą uwagę. Te najważniejsze to:

  • ubicie masy z jajek i cukru – zanim zaczniesz dodawać kolejne składniki na błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe, upewnij się, że cukier został całkowicie rozpuszczony,
  • podpieczenie spodu ciasta przed nałożeniem masy kokosowej – nie można pomijać tego kroku, ponieważ w innym wypadku na spodzie mógłby powstać zakalec,
  • wykorzystanie dobrego kakao oraz czekolady – to one będą w głównej mierze odpowiadały za ostateczny smak tego pysznego deseru.

Pewne jest jedno: wystarczy jedna próba, aby zakochać się w tym szybkim i smacznym cieście!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: