Jak zmodyfikować przepis na blok czekoladowy?
Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na ten klasyczny deser można z łatwością dostosować do swoich potrzeb. Wystarczy zmienić proporcje poszczególnych dodatków czy takich składników, jak np. cukier. Masło natomiast z powodzeniem da się zastąpić margaryną. Jeśli chcesz, by w Twoim deserze pojawiły się także chrupiące elementy, dobrym pomysłem będzie dodanie posiekanych orzechów, które uzupełnią połączenie truskawek i sezamu.
Przepis na blok czekoladowy ma to do siebie, że pozwala na swobodne zmienianie ilości i proporcji poszczególnych dodatków. Warto jednak pamiętać o tym, by dodatków nie było zbyt dużo. Ich przesadna ilość sprawi, że trudniej będzie się mieszać składniki podczas przygotowywania. Problemem będzie także jego pokrojenie przed zaserwowaniem.
Blok czekoladowy można modyfikować również pod względem poziomu słodyczy. Nie wszystkie osoby lubią ciasta z dużą zawartością cukru. Wtakim przypadku warto zmniejszyć jego ilość lub dodać trochę więcej kakao. Dzięki temu deser zyska intensywny, wyrazisty, mocno czekoladowy smak, wzbogacony o słodycz truskawek.
Jak udekorować blok czekoladowy z truskawkami i sezamem?
Blok czekoladowy jest świetną alternatywą dla brownie, ponieważ jest równie czekoladowy, a nie wymaga pieczenia. Z tego powodu można przygotować go nawet podczas wakacji czy w studenckim mieszkaniu, w którym nie ma piekarnika. Nie warto jednak traktować go jako ciasta awaryjnego, bo odpowiednio przygotowany może być prawdziwą gwiazdą spotkania w gronie bliskich. Zwłaszcza, że tak samo jak w przypadku klasycznego ciasta czekoladowego, blok można efektownie udekorować. Idealnie sprawdzi się, np. polewa – zarówno w wersji gorzkiej, jak i mlecznej czy nawet białej. W przygotowanej polewie z powodzeniem można zanurzyć orzechy, płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. W przypadku bloku czekoladowego doskonałym wyborem będą też świeże truskawki pokrojone na plasterki. Sprawią one, że deser zyska typowo letni wygląd, jednocześnie utrzymując intensywny, czekoladowy smak.
W przypadku truskawek, warto dodać do nich kilka listków mięty, które jeszcze bardziej podkreślą smak tych owoców. Będą one prezentować się bardzo efektownie na wierzchu ciasta. Deser nie wymaga pieczenia, dlatego taki składnik zachowa swoją formę przez długi czas. Połączenie polewy z białej czekolady, świeżych truskawek pokrojonych w plastry oraz listków mięty spisze się idealnie na ciemnym bloku czekoladowym pełnym owoców i sezamu. Po przekrojeniu będzie on wyglądał równie dobrze i sprawdzi się niezależnie od okazji.
Jak podawać blok czekoladowy z truskawkami i sezamem?
Blok czekoladowy z truskawkami i sezamem sprawdzi się głównie w sezonie letnim, gdy dostęp do świeżych owoców jest dość łatwy. Trzeba jednak pamiętać, że ten typ deseru musi być przechowywany w lodówce. W innym przypadku masło zastosowane do jego zrobienia zacznie się rozpływać, a ciasto – tracić swoją formę. Warto więc wyjmować deser jedynie na chwilę przed odkrojeniem odpowiedniej ilości, a następnie ponownie schować do lodówki.
Blok czekoladowy jest dość słodkim deserem, dlatego spisze się doskonale w połączeniu z gorzkimi napojami. Latem najlepszym rozwiązaniem będzie zestawienie go z mrożoną kawą lub herbatą. Takie ciasto sprawdza się niezależnie od okazji. Może być dodatkiem do towarzyskich spotkań, jak i przekąską tylko dla Ciebie.
Komentarze