Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą
2
20 min
18 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

Ciasteczka z żurawiną są świetną przekąską! Przyrządzone we własnej kuchni, jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Obok takiego rarytasu nikt nie przejdzie obojętnie. Szczególnie jeśli lubisz, gdy ciasteczka są chrupiące, przepysznie smakują żurawiną i czekoladą. Do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciastka owsiane to wspaniały pomysł na przekąskę czy mniejszy posiłek. Takie z czekoladą, z których ślicznie uśmiecha się suszona żurawina to dopiero przysmak! Zostań i podpatrz, co jeszcze możesz wyczarować, by Twoje ciastka wychodziły pyszne za każdym razem. 

Ciasteczka owsiane z żurawiną i płatkami owsianymi w innej wersji 

Masz ochotę na ciastka bez jajek i mąki? Wypróbuj poniższy przepis i ciesz się pysznym smakiem!

Składniki:

  • 2 banany
  • 100 g żurawiny
  • 250 g płatków owsianych
  • 50 g Czekolada Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel

Wykonanie

  1. Nastaw piekarnik na 180°C, grzanie góra dół. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia;
  2. Na rozgrzaną patelnię wsyp 150 gram płatków owsianych i je spraż. W międzyczasie pozostałą część płatków rozdrobnij za pomocą blendera (będą zastępowały mąkę — jeżeli nie możesz rozdrobnić płatków, należy wszystko podprażyć na patelni);
  3. Banany rozgnieć z pomocą widelca na papkę. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki;
  4. Podprażone płatki przełóż do miski i po ostygnięciu dodaj resztę składników;
  5. Wymieszaj całość, formuj kulki z powstałej masy i rozkładaj je, dociskając do blaszki tworząc płaskie placki;
  6. Piecz przez ok. 15 minut do momentu zarumienienia ciastek. Smacznego!

Ciastka owsiane bez pieczenia

Jeśli masz ochotę na ciastka z płatków owsianych bez pieczenia, i na to znajdzie się sposób. Przyda Ci się trochę miejsca w lodówce i wybrane składniki, w tym:

  • 140 g płatków owsianych
  • 50-60 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 50 g masła orzechowego
  • 40 g masła
  • łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel

Wykonanie

  1. Do rondelka wlej mleko. Podgrzej je lekko z kakao i cukrem. Następnie dodaj masło i mieszaj, aż składniki się połączą;
  2. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj masło orzechowe i płatki owsiane. Wymieszaj całość dokładnie;
  3. Naszykuj talerzyki lub deskę, którą zmieścisz do lodówki;
  4. Z powstałej masy, z pomocą łyżki lub własnych palców formuj ciasteczka owsiane. Układaj je na desce lub na talerzykach. Gdy wyrobisz całość masy, schowaj ciasteczka do lodówki na co najmniej godzinę, by zastygły;
  5. Po tym czasie możesz już jeść swoje wspaniałe dzieło. Smacznego!

Rodzynki? A może z orzechami?

Jeśli chodzi o ciastka, niemal wszystkie wypieki mają tę cechę wspólną, że (przynajmniej do pewnego stopnia) można wprowadzać w nich modyfikacje. Oznacza to, że w dość swobodny sposób możesz eliminować z receptur składniki, zamieniając je tymi, na które akurat w danym momencie masz ochotę.

Dlatego jeśli nie smakuje Ci żurawina, wypróbuj rodzynki, orzechy albo po prostu nic nie dodawaj do swoich ciasteczek owsianych. Jeśli chcesz, białą czekoladę, zamień na kakao, aby ciasteczka zyskały czekoladowy smak.

W dobieraniu składników i dodatków do ciasteczek niezmiernie ważne są upodobania osób, które będą je jadły. Jeśli masz czas i ochotę, zrób nawet kilka rodzajów ciasteczek. Rozłóż je na talerzyku i podawaj z kawą lub herbatą.

Komentarze