Zaskocz swoich bliskich bądź znajomych wykwintną owocową ucztą, połączoną z subtelnym smakiem gorzkiej czekolady i dodającą charakteru posypką.
Gorzka czekolada świetnie komponuje się ze słodkimi i miękkimi bananami. Jednak banany to nie jedyne owoce, które możesz przygotować w ten sposób. Równie ciekawym pomysłem jest wykorzystanie truskawek, jabłek czy gruszek. Niektóre z owoców, np. gruszki czy jabłka, mają bardziej zwartą konsystencję – nie musisz ich zatem wkładać do zamrażarki przed oblaniem czekoladą.
Zamiast gorzkiej czekolady, którą polecamy w przepisie, możesz użyć innych wariantów, np. mlecznej lub białej. Wówczas deser wyjdzie słodszy, ale równie pyszny.
Jak podawać banany w czekoladzie – na zimno czy z gorącą polewą?
Banany na patyku mają pewną ogromną zaletę – można je podawać na gorąco, zaraz po przygotowaniu – ciepła polewa będzie rozpływać się w ustach i kontrastować ze zmrożonymi wcześniej owocami.
Banany w czekoladzie możesz przygotować także z wyprzedzeniem, aby były gotowe na przykład na wizytę gości. Wystarczy, że po czekoladowej kąpieli poleżą kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Polewa nabierze wówczas lekko zwartej konsystencji i stanie się chrupiąca, jednak po każdym kęsie będzie rozpływała się w ustach wraz ze słodkim, miękkim bananem.
Jakiej posypki użyć do bananów w czekoladzie?
Przepis na banany na patyku w czekoladzie to wspaniały deser, który nigdy się nie nudzi, ponieważ możesz dowolnie go modyfikować – wystarczy, że za każdym razem skorzystasz z innej posypki. Wiórki kokosowe, orzechy, migdały bądź nerkowce – wybór jest naprawdę ogromny.
Jeśli szukasz innych pomysłów na desery dla siebie i swoich bliskich, polecamy Ci także prosty i szybki przepis na mus czekoladowy.
Komentarze