Jak widzisz, w tym przepisie wafle WW zastępują kawałki czekolady, wprowadzając ciekawy element smakowy i charakterystyczną chrupkość. Dlatego warto poeksperymentować – tak, aby zaskoczyć nawet najzagorzalszych miłośników muffinek.
Co zrobić, aby muffinki z wafelkami WW się udały?
Podstawa to wybranie odpowiedniego typu wafelków. Do masy nie może trafić przypadkowy smakołyk. Najlepiej, gdyby były to wafelki oblane warstwą czekolady i przełożone kremem. Dlatego dobrze sprawdzają się właśnie wafle WW E.Wedel – i to w każdej wersji smakowej. W sprzedaży, oprócz klasycznego WW, znajdziesz także WW Peanut Butter bądź wafel WW w gorzkiej czekoladzie! To, na który się zdecydujesz, zależy wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji. Możesz też zmieszać ze sobą 2 (a nawet 3!) różne wafelki.
Poza tym, aby przepis się udał, zadbaj o:
- dokładne połączenie składników suchych z mokrymi – tak, aby idealnie się ze sobą połączyły,
- wybranie dobrej jakości składników – kluczowe to mąka, tłuszcz oraz wafelki i bakalie. Każdy z nich będzie miał wpływ na ostateczny smak oraz teksturę deseru,
- odpowiedni czas pieczenia – w piekarniku z termoobiegiem powinno wystarczyć ok. 17 minut, jednak warto sprawdzić patyczkiem bądź wykałaczką, czy muffinki na pewno się dopiekły.
Nie zapominaj również, że ten deser możesz dodatkowo urozmaicić już po upieczeniu. W jaki sposób? Po ostygnięciu babeczki możesz udekorować:
- świeżo ubitą śmietaną i kawałkami czekolady,
- gęstym kremem, np. chałwowym lub migdałowym,
- kremem z serka mascarpone i wanilii oraz świeżymi owocami.
Warto jednak nałożyć takie dekoracje na ok. 45-60 minut przed podaniem deseru, a babeczki dodatkowo schłodzić w lodówce. Dzięki temu krem się nie rozpłynie.
Jak zmienić przepis na babeczki z wafelkami?
Próbowałeś już naszego przepisu i chcesz go jeszcze bardziej urozmaicić? Nie ma problemu! Możesz to zrobić na bardzo wiele sposobów. Jak?
- Zamień maślankę na jogurt naturalny, aby deser nabrał lekkości. Możesz też wykorzystać kefir lub mleko.
- Przygotowując masę na muffinki, użyj kilku rodzajów wafelków czekoladowych (np. WW wafel wedlowski XXL z WW Peanut Butter E.Wedel). Możesz też zmieszać je z kawałkami czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel, aby stworzyć nietuzinkową fuzję smaków.
- Pomyśl o dodaniu do kompozycji ulubionych bakalii – np. rodzynek.
- Zrezygnuj z kakao, aby uzyskać bardziej marmurkową konsystencję i łagodniejszy smak.
To oczywiście dopiero początek możliwości, a za ostateczny kształt tej receptury odpowiadasz Ty. Smacznego!
Komentarze