Muffinki to znany klasyk, który zawsze się udaje i dlatego dla wielu osób jest to pierwszy samodzielny wypiek. Często też kojarzy się z nostalgią młodszych lat, gdy pieczemy babeczki do szkoły razem z mamą. A gdy już wyjmiesz świeże, pachnące babeczki z piekarnika, nie możesz doczekać się aż ich spróbujesz. Pychota! Niepozorne muffiny są świetnym tłem dla ulubionych dodatków. Najpierw zadbaj jednak o to, aby ciasto wyszło idealne, wtedy ich smak i wygląd nie będą miały sobie równych. Na co musisz zwrócić szczególną uwagę?
Zadbaj o bazę – foremki to podstawa
By zrobić muffinki, najlepiej posłuż się papilotkami – wykorzystaj gotowe, sztywne foremki lub nawet blaszkę na muffiny. Staraj się, by były z trwałego i nieprzywierającego tworzywa. Od papierowych papilotek lepsze będą silikonowe lub metalowe. Jeśli obawiasz się, że ciasto będzie przywierać, możesz natłuścić foremki masłem i posypać je bułką tartą. Wtedy możesz być spokojny/a o los swoich babeczek – po upieczeniu gładko wyjdą z formy.
Składniki na babeczki z żurawiną – zadbaj o każdy z nich
Jeśli chodzi o ciasto na muffinki, do jego przygotowania w wersji podstawowej nie potrzeba wielu produktów. Trzeba więc zadbać o ich jakość – zarówno gdy chodzi o mokre składniki, jak i suche – tak by żadna niemiła niespodzianka nie zepsuła ich smaku. Do babeczek najlepiej sprawdzą się wiejskie jajka, tłuste mleko, a z olejów rzepakowy będzie słusznym wyborem. Mąka powinna być drobnego przemiału, typu 400-450, która stosowana jest do lekkich wypieków, w tym właśnie biszkoptów i babeczek. Wówczas Twoje słodkie dzieło będzie delikatne, wyrośnięte i puszyste.
Nie zapomnij też o tym, by dodać dobrą czekoladę – polecamy ukoronować babeczki Czekoladą Białą E.Wedel. Pracując z białą czekoladą przy wypiekach, zwracaj szczególną uwagę na to, by ich nie przegrzać w piekarniku zbyt wysoką temperaturą – unikniesz rozwarstwienia ciasta z wierzchu, które w przypadku babeczek powinno być gładką, delikatną skorupką.
Jak najwygodniej włożyć porcję ciasta do foremki?
Ciasto możesz oczywiście przelać prosto z miski do foremki. Jeśli jednak nie czujesz się zbyt pewnie przy nakładaniu ciasta lub po prostu nie chcesz narażać się na potencjalne zrobienie bałaganu, możesz przechylić miskę i szpatułką wypychać ciasto na foremki. Pamiętaj, aby wypełniać je tylko do połowy. Muffinki rosną w trakcie pieczenia, dlatego lepiej zapobiec sytuacji, gdy wyjdą poza formę i rozleją się po piekarniku.
Jeśli Twoje ciasto nie jest rzadkie, możesz też użyć rękawa cukierniczego do jego nałożenia. To chyba najprostsze rozwiązanie, by szybko i z precyzją wylać muffinki do foremek.
Żurawina do babeczek na kilka sposobów
Babeczki z żurawiną może wieńczyć kilka odsłon tego dodatku. Możesz wykorzystać suszoną żurawinę, przetwory (dżem, sok) lub po prostu skorzystać z dobrodziejstw świeżej, lub mrożonej żurawiny. Dodaj ją na wierzchu, do środka, przed czy po wyjęciu z pieczenia — tak, jak lubisz. Jeśli masz pod ręką serek mascarpone, wykonaj krem z mrożoną lub świeżą żurawiną, który podbije kubki smakowe Twoich domowników. Jak go przygotować?
Składniki:
- 300 g mrożonej żurawiny (możesz też wziąć świeżą żurawinę, choć z mrożonej żurawiny krem robi się nieco łatwiej i szybciej),
- 30 g cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone.
Przygotowanie:
- Umieść żurawinę w rondelku i zasyp cukrem pudrem;
- Podgrzewaj całość na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Trzymaj żurawinę na ogniu, póki z owoców nie zrobi się mus;
- Przełóż mus z owoców do miski. Skosztuj mieszanki i jeśli uznasz, że jest za mało cukru, możesz nieco dosłodzić. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji kremu, możesz zblendować mus na jednolitą masę;
- W drugiej misce umieść serek mascarpone i dodaj do niego gotowy mus. Wymieszaj je razem łyżką lub mikserem na najniższych obrotach;
- Gotowym kremem możesz smarować swoje smaczne muffinki.
Ten krem możesz zrobić także na bazie innych owoców, na przykład malin, jagód czy truskawek. Nada się bardzo dobrze także na babeczki z ciemną czekoladą. Połączenie żurawiny i niemal wszystkich innych owoców z wypiekami nadaje im świeżości i nieco przełamuje ich słodycz.
Jeśli chcesz, by Twój krem z mascarpone był jeszcze bardziej puszysty, możesz ubić około 200-250 ml śmietanki kremówki, dodać ją do kremu i starannie wymieszać. Upewnij się jednak, że mus z owoców (czy to żurawina czy inne) jest dobrze wystudzony, by krem się nie zwarzył.
Jeśli po pieczeniu zostało Ci trochę białej czekolady, możesz ją zetrzeć i posypać wiórkami babeczki z kremem. Możesz też połamać czekoladę w kostki i po prostu poutykać je na wierzchu muffinek.
Komentarze